NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Tid for lus

Har du husket å sjekke barna for hodelus?

Lusene skifter vert når hårene til mennesker kommer i berøring av hverandre.

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

3. okt. 2018

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Smitte av lus skjer ved at lus kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre.

Det mangler ikke på oppfordringer om å ta luseproblemet på alvor og sjekke barna for lus - men foreldre er ikke like flinke til å følge rådene.

Annonse

Les om hvordan lusa sprer seg her

Avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet i Norge gjennomførte en studie som omhandlet tiltak mot hodelus i 2012.

Studien heter Head Lice in Norwegian Households: Actions Taken, Costs and Knowledge og ble publisert i PLoS ONE .

Vel 6200 husstander fra Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø deltok i undersøkelsen, som viste at alt for få sjekket ofte nok. Tre av fire familier sjekket for hodelus sjeldnere enn en gang i måneden. Omtrent halvparten av de spurte sjekket sjeldnere enn to ganger i året.

Les om hvordan du behandler lus her

Dårlig kunnskap

Det betyr at hodelusa kan få formere seg og smitte andre lenge før de oppdages.

Den norske undersøkelsen viser at nordmenn en relativt flinke til å informere andre hvis de oppdager hodelus i familien - over 90 prosent informerte skole og vennekrets om lusefunnene.

Får man hodelus, bør man gjennomføre en behandling med en gang, men man kan gå på skole og jobb som vanlig. Undersøkelsen viste også at mange hadde dårlig kunnskap om hodelusa: En av tre husholdninger holdt barna hjemme fra skolen i forbindelse med at de hadde hodelus. 40 prosent av de spurte mente at det var nødvendig å gjennomføre en omfattende rengjøring om det ble oppdaget hodelus - noe som ikke er nødvendig.

Folkhelseinstituttets råd er å gre barna minst én gang i måneden, gjerne hver uke.

Lusa overlever ikke mer enn 1-2 døgn uten et hode å være i, og det er derfor liten sjanse for at lusa vil kunne etablere seg på et nytt hode.

Myter om lus

Hodelusa må nok finne seg i å være omspunnet av en del myter, men i danske Videnskab.dk er noen av dem avlivet. I en artikkel om hodelus og forskning er det den amerikanske luseeksperten Richard Pollack fra Boston University som rydder opp i et par misforståelser:

Hodelus er ikke et tegn på dårlig hygiene. Pollack sier at det i USA er stigmatiserende å få hodelus, som igjen gjør at folk ikke informerer andre om det. Men hodelusa rammer bredt og tar ikke hensyn til om du har nystrøken skjorte.

Smitter lus via hodeplagg? Pollack vil ikke avvise helt at lus kan smitte ved å bytte hodeplagg, men langt på vei er dette en myte. At mennesker blir smittet av hodelus via et mellomledd - en lue eller en hatt - er lite sannsynlig, mener han.

  1. Rukke BA, Birkemoe T, et.al. Head Lice in Norwegian Households: Actions Taken, Costs and Knowledge . PLoS ONE 2012.
  2. https://www.fhi.no/ml/skadedyr/lus/hvordan-smitter-hodelus-og-hvordan-/
Annonse
Annonse