NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Tiltak mot sengevæting

Hva hjelper hvis barnet sliter med sengevæting om natta?

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

7. okt. 2013

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Enurese, eller sengevæting, er frivillig eller utilsiktet vannlating i senga eller i klærne. De fleste barn blir tørre mellom 1,5 og 4-års alder. Enuresebegrepet brukes derfor ikke før 5- års alder. Før barnet har nådd denne alderen, regnes det som normalt at barnet tisser seg ut.

Annonse

Det er først når barnet når skolealder, at dette i større grad også et sosialt problem. Barnet kan bli ertet eller få nedsatt selvfølelse.

Ifølge en ny Cochrane-studie rammer dette 15- til 20 prosent av femåringene og opp til to prosent av voksne.

Les hele Cochrane-oversikten her

Er tiltakene effektive?

For å hjelpe barnet med å slutte å tisse i sengen om natta, er det mest vanlig å starte med adferdsmessige tiltak. Dette kan være belønningssystemer for tørre netter, vekke barnet om natta slik at det får tisse, drive blæretrening og begrense væskeinntaket om dagen.

Et team av Cochrane-forskere har undersøkt den nyeste dokumentasjonen om temaet. Målet var å finne ut om enkle adferdsmessige tiltak er effektive og faktisk reduserer antall våte netter for barn som sliter med sengevæting.

Les også: Sengevæting topper seg rundt skolestart

Enkle tiltak bedre enn ingenting

Forskerne har søkt i aktuelle studier som omhandler sengevæting blant barn, og inkluderte 16 studier som involverte 1.643 barn. De enkleste behandlingene ble bare studert i enkle, små studier, noe som gjør funnene mindre pålitelige.

Her er noen av funnene i studien:

  • Blæretrening og vekking av barnet om natta viste seg å være mer effektivt enn ingen behandling. Dette mener forskerne bør prøves ut først, det er trygt og bedre enn ikke å gjøre noen ting.
  • Vekking og blæretrening var ikke så effektivt som andre utprøvde behandlinger som alarmterapi og medikamentell behandling.
  • Enkel adfersterapi bør utprøves først, før man vurderer mer komplekse tiltak - som igjen kan være mer krevende og ha uønskede effekter.

Funnene fra denne gjennomgangen bør tolkes med forsiktighet på grunn av dårlig kvalitet og omfanget av forsøkene, skriver Patrina Caldwell , hovedforfatter av Cochrane-sammendraget. Hun mener likevel at de enkle tiltakene som vekking og blæretrening kan være med på å skape en positiv holdning til tørre netter, i stedet for at barnet føler skyld og skam i forhold til sengevætingen.

Les også: Når skal barnet på potta?

Konkrete tiltak

Skal sengevætingen behandles, bør du først bestemme deg for at det er et problem. Ifølge  NHI.no sin artikkel om sengevæting er det viktig å være konsekvent, men ikke formanende. Husk å ha mest fokus på det som er positivt og unngå straff. Barnet bør selv ta ansvar i behandlingen, og det anbefales å føre en enkel liste over tørre og våte netter.

Annonse

Men hvor mye væske kan du gi i løpet av dagen og kvelden, hva har tissemønsteret å bety for sengevæting og hva gjør du med sengetøyet?

Her finner du konkrete råd

Er barnet over 8 år, kan det være aktuelt å bruke vekkerklokke. Barn i denne alderen med liten blærekapasitet kan ta mer ansvar selv ved å bruke vekkerklokke for å komme seg opp på do om natten.

Et annet tiltak er medikamentell behandling eller alarmapparat. Alarmapparat er en effektiv og rimelig metode for å behandle tilstanden. Disse apparatene har vært forsøkt helt ned til 5-6 års alderen, men vanligvis anbefales det å vente til barnet er 8 år.

Alarmapparat finnes som to hovedtyper - en alarmmatte til å ha i sengen eller en minialarm til å ha i trusen. Apparatene er følsomme for fuktighet og gir fra seg en kraftig lyd eller vibrasjon så snart de blir våte. Tanken er at barnet skal lære å koble lyden med følelsen av å måtte tisse, og så etter hvert våkne før det er for sent.

Les mer: Alarmapparat ved enurese

  1. Caldwell P, Nankivell G, et.al. Simple behavioural interventions for nocturnal enuresis in children. Cochrane Database Syst Rev 2013. The Cochrane Library
Annonse
Annonse