NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Lite virker mot morgenkvalme

Det finnes ingen kur mot svangerskapskvalme.

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

9. sep. 2010

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en undersøkelse fra Cochrane Institute som har sett nærmere på 27 ulike studier som omhandler metoder for å unngå morgenkvalme.

Hva som er årsaken til kvalme om morgenen under graviditeten, er uvisst. Men man vet at kvinner som starter svangerskapet med kvalme, også har en tendens til å plages med dette videre ut i graviditeten. Per i dag finnes det begrenset kunnskap om hvorvidt dette skyldes miljøpåvirkning eller genetiske faktorer, og tidligere studier tyder på at genetiske faktorer hos både mor og foster spiller inn.

Annonse

Les også: Dette er svangerskapskvalme

Svangerskapskvalme har vært gjenstand for tallrike undersøkelser, men i en ny undersøkelse fra Cochrane-organisasjonen, var det kun 27 studier som oppnådde kvalitetskravene forskerne hadde satt.

Cochrane-samarbeidet er en internasjonal, ideell organisasjon av forskere som systematisk oppsummerer det som finnes av vitenskapelig dokumentasjon på et fagfelt. Disse oppsummeringene har høy anerkjennelse og får ofte merkelappen "gullstandard" når det gjelder kunnskap på området.

Har du råd eller erfaringer for å unngå svangerskapskvalme? Diskuter og les hva andre har erfart i forumet.

Usikre resultater

Undersøkelsen om svangerskapskvalme omfattet over 4000 kvinner som var plaget med kvalme under første halvdel av graviditeten. Kvinnene hadde tallfestet intensiteten på kvalmen både før og etter at de hadde prøvd ut ulike metoder for å bedre tilstanden.

Det var flere ulike midler som skulle behandle kvalmen og som ble utprøvd, blant annet medikamenter som antihistaminer og andre kvalmestillende medisiner, kosttilskudd som B6-vitaminer og ingefær, og tiltak som akupunktur.

Les også: Ingefær mot kvalme

Cochrane-forskerne oppsummerer at enkelte studier viste at kvalmen avtok svakt over tid, men ingen kunne vise til klare resultater. De påpeker også at det mangler informasjon om forbedringene faktisk gjorde en forskjell på livskvaliteten til den gravide.

Misvisende begrep

- Til tross for et vell av ulike, tilgjengelige behandlinger, er det per idag ikke mulig å si om det finnes noen sikre og effektive tiltak mot kvalme og oppkast tidlig i svangerskapet, sier forskningsleder Dr Anne Matthews, ved School of Nursing ved Dublin City University til BBC News.

Likevel var det flere resultater som tydet på at metodene for å stagge kvalmen kunne vise til noen fordeler, men resultatene var så usikre at det var vanskelig å trekke noen konklusjoner.

Forskerne skriver i sin rapport "Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy" at begrepet morgenkvalme er misvisende, siden brekningene og kvalmen kan oppstå når som helst på dagen. Gravide kvinner opplever kvalme, oppkast og brekninger først og fremst i første trimester, mellom sjette og tolvte svangerskapsuke, men dette kan fortsette til uke 20 og vedvarer for inntil 20 prosent av kvinnene.

Annonse

Les også: Svangerskapskvalme er arvelig

Alternative metoder bekymrer

Forskningsleder Anne Matthews og kollegene hennes har i en tidligere Cohrane-rapport om samme tema, skrevet at kvinner ofte får råd om hvordan de skal unngå kvalme. Det kan være å unngå matvarer, lukter, aktiviteter eller situasjoner, samt å spise små hyppige måltider. Mange midler mot kvalme og oppkast tidlig i svangerskapet blir foreslått, både legemidler og naturmidler.

Mange er bekymret for å ta legemidler tidlig i svangerskapet, i tillegg er det en generell økning i bruk av alternative behandlingsmetoder. Derfor blir ikke-farmasøytisk behandling brukt i stadig økende grad for å behandle kvalme og oppkast i svangerskapet.

Eksempler på dette er blant annet narturmidler som ingefær, kamille, peppermynte og bringebærblad, akupunktur, avslapping, homøopatiske midler, massasje, og kosttilskudd. Studiene som er gjennomgått i Cohrane-rapporten, viser at helsepersonell ofte anbefaler ikke-farmasøytisk behandling og at kvinner ofte bruker dette tilbudet.

Forskerne ser på veksten i denne type alternativ behandling med en viss bekymring, særlig fordi det hersker uvisshet om effekten og sikkerheten i denne type behandling og at kontrollen av tilbudene er utilstrekkelig.

  1. Matthews A, Dowswell T, et.al.. Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010; : . The Cochrane Library
Annonse
Annonse