NHI.no
Annonse
Informasjon

Antibiotika eller ikke?

Hjelper det med antibiotika, eller bør du helst la være?

Av Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

28. feb. 2012

Vinteren byr på mye sykdom for mange. Øreverk, halsbetennelse, feber og muskelsmerter er slitsomt når det står på, og mange søker hjelp for å slippe plagene. Men når er det dags for å starte på en antibiotikakur, og når bør du heller la være?

Annonse

Antibiotikabehandling kan være viktig og riktig hvis infeksjonen skyldes bakterier. Men feil og overdreven bruk kan føre til utvikling av motstandsdyktige (resistente) bakterier. Dermed vil ikke antibiotika lenger ha effekt på disse bakteriene. Husk at virusinfeksjoner påvirkes ikke av antibiotika, og de aller fleste luftveisinfeksjoner er forårsaket av virus hos både barn og voksne.

Under kan du lese om sykdommer som lurer nå i vinter, og om det er grunn til å oppsøke lege for å få antibiotika.

Mellomørebetennelse

En mellomørebetennelse kommer ofte i forbindelse med forkjølelse, og det vanligste symptomet på denne typen ørebetennelse er smerter i øret. Tilstanden er aller vanligst omkring 1-årsalderen, og forekomsten minker med årene.

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med antibiotika, fordi kroppen greier å nedkjempe sykdommen på egen hånd. Vi vet at omtrent 80 prosent av alle ørebetennelser går over av seg selv i løpet av cirka 3 dager. Undersøkelser tyder på at barn som behandles med antibiotika, kan ha økt risiko for senere infeksjoner. Antibiotika anbefales dersom det renner fra øret i mer enn 2 døgn, dersom allmenntilstanden blir særlig dårlig på grunn av sykdommen, eller dersom det ikke er noen bedring i løpet av 2-3 dager.

Les også: Mellomørebetennelse hos barn

Bihulebetennelse

Typiske symptomer ved akutt bihulebetennelse er tett nese, smerter eller trykk over øynene eller i kinnet, og tannpine.

Antibiotika i form av vanlig penicillin benyttes i noen tilfeller hvis legen mistenker at infeksjonen er forårsaket av bakterier. Forskning tyder på at antibiotika har liten effekt ved akutt bihulebetennelse og brukes for ofte. Selv om det er bakterier som er årsaken til bihulebetennelsen, blir nesten like mange friske av narremedisin eller uten behandling.

Les mer om behandling av bihulebetennelse her

Les også: Dette er kronisk bihulebetennelse

Influensa

Influensa er en virusinfeksjon som angriper hele kroppen, men som også gir lokal betennelse i luftveiene. Sykdommen fører til nedsatt allmenntilstand, slapphet, feber, tørrhoste, hodepine og muskelsmerter.

Siden antibiotika kun hjelper mot bakterier, har slik medisin ingen effekt mot influensavirus.

Les mer om behandling av influensa her

Les også: Har du influensa eller forkjølelse?

Halsbetennelse

Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt og er en svært vanlig tilstand. Barn og unge er mest utsatt, og sykdommen opptrer oftest vinter og vår.

Også ved halsbetennelse er det kroppens eget immunforsvar som skal aktiviseres og nedkjempe infeksjonen. Unntaket er i de tilfeller hvor infeksjonen skyldes streptokokker, en type bakterier. Da er det nødvendig med antibiotikabehandling, og som regel brukes vanlig penicillin.

Annonse

Den viktigste forskjellen på virus-halsbetennelse og bakterie-halsbetennelse er at du er langt mer syk ved sistnevnte sykdom. Det foreligger gjerne betydelig halssmerter, store svelgesmerter og ofte er det høy feber. Typisk foreligger ofte "dobbel innsykning": du er gjerne moderat syk, men så forverres tilstanden markant etter noen dager.

Les også: Halsbetennelse med streptokokker

Bronkitt

Akutt bronkitt er en forbigående betennelse av slimhinnen i luftrøret eller de store bronkiene. Tilstanden kommer ofte i kjølvannet av en øvre luftveisinfeksjon (forkjølelse) og betegnes som en nedre luftveisinfeksjon.

Antibiotika er uten effekt ved akutt bronkitt, og dette har vist seg å gjelde selv i de sjeldne tilfellene hvor det er bakterier som er årsaken. Antibiotika har heller ingen effekt på varighet av hosten.

Lungebetennelse

Lungebetennelse er en betennelse i lungevevet som følge av en infeksjon med bakterier eller virus. Sykdommen er ganske vanlig, og rammer oftest de yngste og de eldste aldersgruppene. Ved bakterieinfeksjoner blir sykdommen behandlet med antibiotika - vanligvis i omtrent 10 dager, mens det ved lungebetennelse forårsaket av virus ikke brukes medisiner.

Les også: Mykoplasma lungebetennelse

Les også: Lungebetennelse hos barn

Les også: Quiz om antibiotika

Annonse
Annonse