NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Rask behandling ved hjerteinfarkt

Etter at pasienter med akutt hjerteinfarkt har fått innledende behandling i ambulanse eller lokalsykehus, bør de fraktes så fort som mulig til nærmeste spesialistsykehus. Det fastslår ny, norsk forskning.

[imported]

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

23. okt. 2009

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien er gjort ved Oslo universitetssykehus Ullevål, og er publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology.

Forskerne gjennomførte en studie av i alt 266 hjerteinfarktpasienter i Oppland. Pasientens reisevei til Ullevål var på mellom 100 og 400 kilometer. Målet med studien var å se om det var ulike resultater ved to ulike strategier for akuttbehandling.

Annonse

Ansvarlig for studien er overlege Sigrun Halvorsen ved Ullevål. Hun sier i en nyhetsmelding til sykehuset sine nettsider at det er viktig å få åpnet den tilstoppede blodåren så fort som mulig ved akutt hjerteinfarkt. Den beste behandlingen er utblokking av den tette blodåren, forutsatt at pasienten blir behandlet raskt.

Les også: Dette er hjerteinfarkt

Lang vei til sykehus

Utblokkingen kan kun gjøres på spesialistsykehus. Vi bor i et langstrakt land og det kan være lange avstander til et slikt sted. I områder med lange avstander til spesialistsykehus er trombolytisk behandling (behandling med blodproppoppløsende medikamenter) primær behandling.

- Vår studie viser at det kan lønne seg å frakte pasienter som har fått slik behandling direkte videre til et spesialistsykehus. Hos mange av disse pasientene er den tilstoppede blodåren bare delvis blitt gjenåpnet av trombolysebehandlingen, og disse trenger derfor tilleggsbehandling med utblokking så snart som mulig etter infarktet, sier hun.

Studien viser at sjansen for å dø, få nytt infarkt eller slag kun var seks prosent for de pasientene som ble sendt videre til et spesialistsykehus for utblokking, i motsetning til 16 prosent for de som ble sendt til nærmeste lokalsykehus for oppfølging.

Åpning av tette blodårer

Pasientene som deltok i studien var mellom 18 og 75 år. Etter trombolytisk behandling ble de randomisert (plukket tilfeldig ut) til enten umiddelbart å bli fraktet til Ullevål for utblokking av blodårene eller sendt til nærmeste lokalsykehus for standardbehandling og oppfølging.

Årsaken til akutt hjerteinfarkt er at det blir en rift i en åreforkalkning, og det dannes en blodpropp (trombose) som fører til at koronararterien tettes igjen. Ifølge nyhetsmeldingen fra Ullevål er tidlig åpning av den tette blodåren avgjørende for å redusere skadevirkningene på hjertemuskulaturen.

Det er Oslo universitetssykehus Ullevål, og Helse Innlandet som sammen står bak prosjektet.

Vil du vite mer?

Annonse
Annonse