NHI.no
Annonse
Informasjon

Plantebaserte legemidler og kosttilskudd: Bivirkninger og interaksjoner med legemidler

De vanligste bivirkningene av plantebaserte legemidler og kosttilskudd er mage-tarmproblemer og hypersensitivitetsreaksjoner eller utslett.

Sist oppdatert:

2. jan. 2020

En rekke faktorer kan påvirke hvilke stoffer et plantebasert produkt inneholder. Mengden av de ulike stoffene kan også variere. Av betydning er blant annet plantens vekstvilkår, innhøstningstidspunkt, hvordan råmaterialet behandles (tørking, ekstraksjonsmiddel og metode, oppbevaring).

Annonse

Den store variasjonen i innholdsstoffer og kvalitet er en utfordring når man skal studere effekt og sikkerhet av plantebaserte produkter.

Svake bivirkninger

Plantebaserte produkter som selges i Norge, vil som hovedregel ikke ha noen umiddelbar virkning. De vil normalt ha svake (om noen) effekter, og oftest milde bivirkninger. De vanligste bivirkningene er mage-tarmproblemer og hypersensitivitetsreaksjoner/utslett. I sjeldne tilfeller er det rapportert om alvorlige bivirkninger. Noen plantebaserte produkter har blant annet vært assosiert med alvorlige leverbivirkninger.

Dersom reklame for plantebaserte kosttilskudd lover kraftig og rask effekt, bør man være skeptisk. Det finnes flere eksempler på at kosttilskudd har vært tilsatt legemidler eller andre stoffer ulovlig. Dette gjelder spesielt produkter som selges via internett, og disse betegnes derfor som høyrisikokosttilskudd. Risikoen for forurensning med forbudte stoffer er størst for kosttilskudd som påstås å gi økt fysisk eller kognitiv prestasjon, være potensfremmende eller slankende.

Enkelte grupper ekstra utsatt

Interaksjoner mellom plantebaserte produkter og legemidler er i liten grad undersøkt. Det finnes noen få unntak, men kunnskapen vi har kommer sjelden fra kliniske studier. Oftest predikeres potensielle interaksjoner basert på en eller flere rapporterte kasuistikker, dyreforsøk, celleforsøk eller fra mer hypotetiske betraktninger basert på kjente innholdsstoffer i en plante.

Barn og eldre (med begrenset fysiologisk reservekapasitet) og pasienter med kronisk eller alvorlig sykdom som bruker viktige legemidler, særlig legemidler med smalt terapeutisk vindu, har økt risiko for bivirkninger av plantebaserte produkter. Tilbakeholdenhet med bruk anbefales derfor til disse gruppene.

Ved mistanke om at et plantebasert produkt har forårsaket bivirkninger eller interaksjoner bør dette meldes til Statens legemiddelverk via RELIS (www.relis.no), på samme skjema som for legemidler.

Graviditet og amming

Plantebaserte midler har knapt vært gjenstand for studier vedrørende graviditet og amming, og derfor frarådes bruk under disse omstendighetene
Ettersom eventuelle gunstige effekter av plantebaserte produkter vanligvis er svakt dokumentert, er det oftest ingen klar fordel som oppveier en eventuell risiko, selv når risikoen bare er teoretisk.

Ulike plante-/urtemidler

For å lese mer om bruksområde og effekter av de ulike plante-/urtemidlene kan du følge disse lenkene:

For mer informasjon

Pasientinformasjon

Internett og bøker

Annonse
Annonse