NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Menn blir sykere av influensa enn kvinner

Er menn mer sutrete enn kvinner, eller blir de faktisk sykere når influensaen rammer? En analyse i British Medical Jounal har undersøkt hva forskningen sier om "manneinfluensa".

Blir faktisk menn sykere enn kvinner når de blir forkjølet eller får influensa?

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

20. des. 2017

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stereotypen er omtrent slik: Når menn får influensa, blir de overdrevent syke, sytete og kan fristes til å sammenligne smertene og plagene de har med en kvinnes fødsel. Begrepet "manneinfluensa" har levd en stund og betyr nettopp dette, at menn reagerer på influensa på en annen måte enn kvinner. 

Annonse

Men er årsaken at menn syter mer, eller opplever de virkelig symptomene på influensasykdommen verre?

Les mer om influensa her

Kyle Sue er professor i familiemedisin ved Memorial University of Newfoundland i Canada og har undersøkt hva forskningen sier om dette.

Analysen er publisert i British Medical Journal (BMJ) - i The BMJ's Christmas issue.

Les også: Dette er forskjellen på influesa og forkjølelse

Menn har svakere immunrespons

Sue skriver at forskningen peker mot at menn har svakere immunrespons enn kvinner. Får de luftveisinfeksjoner og influensa, kan de dermed få verre symptomer som varer lengre. Menn blir dessuten oftere lagt inn på sykehus og dør oftere av influensa. 

Her kan du lese hele Sues analyse og hvilke forskningsrapporter han har inkludert i artikkelen

Blant annet viser epidemiologiske data for sesonginfluensa i Hong Kong at voksne menn har høyere risiko for å bli innlagt på sykehus sammenlignet med kvinner. En observasjonsstudie fra USA om dødelighet og influensa, viser at menn oftere var koblet til influensa og dødsfall enn kvinner, selv når tallene var justert for underliggende hjertesykdom, kreft, KOLS og nyresykdom.

Tid for hvile

Sue skriver i sin gjennomgang at det er en rekke bevis på at menn virkelig opplever symptomene på influensa verre enn kvinner, men understreker at det trengs mer forskning for å bekrefte dette. 

For å forklare fenomenet, viser han til musestudier som antyder at testosteron kan dempe immunresponsen mot influensa, mens visse kvinnelige kjønnshormoner kan øke den. 

Sue konkluderer med at begrepet "manneinfluensa" er urettferdig. Det går ikke an å overdrive  symptomer, mener han.

Å hvile seg når man er syk, altså spare energi, har derimot store fordeler:

Professoren antyder at menn kanskje rett og slett gjør det mest fornuftige: hviler, ligger på sofaen, mottar hjelp. En fornuftig, evolusjonær adferd, skriver professoren. 

  1. Kyle Sue. The science behind “man flu”. BMJ 2017. doi.org
Annonse
Annonse