NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Hva hjelper mot influensa og forkjølelse?

Vinterens infeksjoner kan være nådeløse, og det er lite å gjøre for å slippe unna. Men hva hjelper ved forkjølelse, influensa og hoste?

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

14. jan. 2014

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny studie har undersøkt hvilke medikamenter som hjelper best mot luftveisinfeksjoner. Både barn og voksne var inkludert i studien, som nylig er publisert i British Medical Journal.

Luftveisinfeksjoner er en svært vanlig årsak til at folk oppsøker fastlegen. Dette kan være forkjølelse, influensa, bihulebetennelse, bronkitt eller lungebetennelse. Det er som oftest et virus som er årsaken til disse infeksjonene og det betyr at antibiotika ikke hjelper. Men hvilken behandling kan man få? Og hva hjelper best for hvem?

Annonse

Les også: Forskjellen på influensa og forkjølelse

Det er vanlig å anbefale paracetamol (Paracet) og ibuprofen (Ibux) mot feber og smerte. En annen behandlingsmetode er å inhalere damp, for eksempel fra en bolle med varmt vann og med et håndkle over hodet.

Forskerne bak denne studien, som er fra universitetet i Southampton, har undersøkt nærmere hvor godt disse behandlingene fungerer. Tidligere studier har vist at for barn med feber, virker ibuprofen bedre enn paracetamol. Mens annen forskning mener at det er best å kombinere disse to medikamentene. Inhalering av damp har det vært lite forskning rundt.

Les også: Visste du dette om forkjølelse?

Ibuprofen bedre for barn

Forskerne inkluderte 899 voksne og barn i alderen tre år og eldre som oppsøkte fastlegen sin på grunn av en luftveisinfeksjon. Pasientene ble tilfeldig fordelt til å bruke ulike behandlingsmetoder: Paracetamol, ibuprofen, eller en kombinasjon av disse to. De sjekket også om det var forskjeller ved å ta medisinen regelmessig, eller bare når det var nødvendig for å lindre symptomene.

Pasientene ble også delt inn grupper der den ene skulle inhalere damp minst fem minutter daglig, mens den andre gruppen ikke skulle gjøre dette.

Forskerne fant ut at det ikke var stor forskjell i hvordan folk opplevde symptomene sine enten de tok paracetamol, ibuprofen eller vekslet mellom de to legemidlene. Om de tok medisinene regelmessig eller bare etter behov, medførte heller ingen forskjell på hvordan de opplevde sin egen tilstand.

Men forskerne fant ut at legemidlene hadde litt ulik effekt på de ulike infeksjonene. Det så ut til at ibuprofen virket bedre enn paracetamol for de med infeksjon i brystet. Det virket også som om ibuprofen hadde best effekt hos barn.

Utover dette, fant man ingen forskjeller i å behandle symptomene med ibuprofen, paracetamol eller begge deler.

Les også: Probiotika holder barn friske

Det så heller ikke ut at det å puste inn damp hadde noen symptomlindrende effekt, og deltagerne vurderte sine generelle symptomer som omtrent de samme enten de inhalerte damp eller ikke.

Professor Paul Little, som har ledet studien, sier i en nyhetsmelding fra universitetets hjemmeside at helsepersonell trolig ikke bør råde folk til å benytte metode med damp siden det ikke kan bevises noen bedring i symptomene.

Annonse

Les også: Ibuprofen gir best smertelindring

Tilbake til legen

På den andre siden viste det seg at folk som tok ibuprofen i oftere enn andre dro tilbake til fastlegen sin på grunn av nye symptomer, eller at symptomene kom tilbake: 20 av 100 personer som tok ibuprofen returnerte til fastlegen sin, sammenlignet med 12 av 100 personer som tok paracetamol, og 17 av 100 personer som tok begge medisinene.

- Dette var et overraskende resultat og kan tyde på at behandlingen kan bidra til forverring av sykdommen, sier Paul Little.

- Årsaken til dette kan være at ibuprofen er et betennelsesdempende medikament, sier han. Det er mulig at medikamentet hemmer en betennelse som kan være viktig for å slå infeksjonen tilbake, og føre til en forlengelse eller forverring av symptomene hos noen mennesker.

Forskerne understreker at man må være forsiktig med å konkludere, siden dette var overraskende funn. Men Little sier i nyhetsmeldingen at han selv ikke ville rådet folk til å ta ibuprofen for å mildne symptomene ved forkjølelse eller hoste.

Les også: Ibux best til feberbarn

  1. Little P, Moore M, et.al. Ibuprofen, paracetamol, and steam for patients with respiratory tract infections in primary care: pragmatic randomised factorial trial. BMJ 2013.
Annonse
Annonse