NHI.no
Annonse
Informasjon

Campylobacter tarminfeksjon

Infeksjon med Campylobacter er den hyppigst meldte årsaken til akutt diarésykdom i Norge. Folkehelseinstituttet får hvert år melding om 2500-4000 tilfeller av campylobacteriose.

God personlig hygiene er viktig

Sist oppdatert:

20. jan. 2023

Hva er Campylobacter tarminfeksjon?

Denne tilstanden er en infeksjon i tarmen med bakterien Campylobacter jejuni eller Campylobacter coli.

Campylobacter tarminfeksjon er en av de mange sykdommene som er blitt vanligere med økende reiseaktivitet. Smitten skjer i noe mer enn halvparten av tilfellene i utlandet eller fra importerte produkter. Infeksjon med Campylobacter er nå den hyppigst meldte årsaken til akutt diarésykdom i Norge. Folkehelseinstituttet får hvert år melding om 2500-4000 tilfeller av campylobacteriose. 

Annonse

Typiske symptomer ved denne infeksjonen er:

  • Feber og influensaliknende symptomer
  • Magesmerter
  • Vanntynn diaré som ofte er blandet med blod og slim

Inkubasjonstiden er oftest ca. 2 dager (1 til 10 dager). Sykdommen varer fra få dager til opptil to uker. 20 prosent har symptomer utover en uke.

Årsak

Campylobacter-bakterien skaper en betennelse i tarmslimhinnen. Dette medfører redusert opptak av næringsmidler og økt utskillelse av vann. Dette arter seg som vandig diaré. De vanlige årsakene til smitte er:

  • Inntak av infiserte næringsmidler, særlig fjærfeprodukter, som er kjøpt rått (fryst eller kjølt)
  • Drikke av infisert drikkevann, særlig forurenset/dårlig behandlet overflatevann
  • Daglig kontakt med hund eller katt
  • Inntatt kjøtt ved utendørs grillmåltid (ufullstendig varmebehandling)
  • Smitte fra person til person gjennom mangelfull håndhygiene kan også forekomme

Utbrudd som skyldes forurensing av drikkevann, forekommer. I 2007 var det et slikt utbrudd på Røros, hvor omlag 1500 personer ble smittet. I juni 2019 var det stort utbrudd i Askøy kommune, hvor det også ble registrert to dødsfall. 

Diagnostikk

Sykehistorien med magesmerter, feber og diaré gir mistanke om tilstanden. Nøyaktig diagnose stilles ved påvisning av bakterien i avføringsprøver fra den syke.

Behandling

Tilstanden går i de aller fleste tilfeller over av seg selv, og det viktigste er derfor å unngå at andre blir smittet. God personlig hygiene er viktig i sykdomsperioden. Dette vil først og fremst si grundig håndvask i forbindelse med toalettbesøk og ved tilbereding av mat. Personer som arbeider med mat eller servering, vil bli sykemeldt av denne grunn.

  • I starten av diaré-episode og ved vedvarende moderate sykdomsbilder anbefales rikelig drikke
    • For barn 2-10 år: 100-200 ml saft etter hver løs avføring
    • For voksne: Mer drikke enn vanlig
    • For alle: Unngå hypertone leskedrikker eller sportsdrikker, må i tilfelle blandes med like deler vann
  • Ved uttalte plager, og tegn til begynnende utørring anbefales sukker-saltløsning
    • Eksempel: Gem ®, eller
    • Hjemmelaget: ½ ts (2,5 ml) bordsalt, 3 ss (45 ml) sukker i en liter vann
  • Antibiotikabehandling anbefales kun i unntakstilfeller ved alvorlig forløp eller svært uttalte symptomer

Forebygging

  • Unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • Kylling, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt eller kokt
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
  • Unngå upasteurisert melk
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C)
  • Vask hendene etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer
  • Ved opphold i områder med dårlige hygieniske forhold
    • Unngå ukokte grønnsaker, iskrem, frukt som ikke kan skrelles og vann som ikke selges på flaske
  • Barnehage/dagmamma
    • Barnet kan vende tilbake til barnehagen 2 døgn etter symptomfrihet. Kontrollprøve er ikke nødvendig
Annonse

Prognose

Tilstanden går normalt over i løpet av noen dager, men 20 prosent av pasientene kan ha symptomer utover en uke. Helt unntaksvis kan infeksjonen vedvare i uker og måneder. Sykehusinnleggelse kan være aktuelt ved spesielt sterke plager.

Vil du vite mer?

  • Campylobacter tarminfeksjon - for helsepersonell

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Campylobacteriose . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Smittevernveilederen. Campylobacteriose. Folkehelseinstituttet. Sist oppdatert 19.06.2019. www.fhi.no
  2. Heier BT, Nygård K, Kapperud G. Campylobacteriose i Norge i 2008. MSIS rapport nr. 11, 2009.
  3. Helsedirektoratet (2021). Nasjonal faglig retningslinje for antibiotika i primærhelsetjenesten nettdokument. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 16. november 2021, lest 16. november 2021).
  4. Helsedirektoratet. Gastroenteritt, akutt, alvorlig. Nasjonal faglig retningslinje for for bruk av antibiotika i sykehus. Sist faglig oppdatert 01. mars 2022. www.helsedirektoratet.no
  5. Franer K, Jore S, Ocampo JMF, et al. Årsrapport 2015: Mat- og vannbårne infeksjoner 2015. Folkehelseinstituttet 2016.
Annonse
Annonse