Sjekkliste for voksne med matvareallergi eller matvareintoleranse
Sjekklisten er et enkelt hjelpemiddel for å komme fram til et smakfullt og sunt kosthold. Spørsmålene som skal besvares her, er viktige som grunnlag for å gi gode kostråd og for videre oppfølging.
Sist oppdatert:
8. mars 2022
Det å ha matvareallergi/-intoleranse innebærer at det er én eller flere matvarer som ikke kan spises. Hvis det forekommer allergi/-intoleranse mot matvarer som brukes ofte, er det viktig å finne alternativer som kan brukes i stedet. For personer med matvareallergi/-intoleranse er det viktig å finne fram til et sunt og smakfullt kosthold. Dette vil legge grunnlaget for god helse både på kort og lang sikt.
Sjekklisten er et enkelt hjelpemiddel for å komme fram til et smakfullt og sunt kosthold. Spørsmålene som skal besvares her, er viktige som grunnlag for å gi gode kostråd og for videre oppfølging. Det dukker dessuten gjerne opp mange praktiske spørsmål når man har matvareallergi/-intoleranse. Tenk gjennom hva du ønsker å vite mer om, og ta det opp med din lege, klinisk ernæringsfysiolog eller sykepleier/helsesøster. Du kan enten fylle ut listen på forhånd, eller du og behandleren din kan fylle den ut sammen. Lykke til!
Jeg reagerer på
Drikke:
Type drikke til måltidene: | Antall glass/kopper pr. dag: | ||
Antall glass/kopper pr. dag: | |||
Type drikke mellom måltidene: | Antall glass/kopper pr. dag: | ||
Antall glass/kopper pr. dag: |
Brødmat:
Tenk gjennom hva du spiser av: | |||
Brødtype: | Antall skiver pr. dag: | ||
Brødtype: | Antall skiver pr. dag: | ||
Margarin/smør: | |||
Pålegg: | |||
Kornblandinger/grøt: |
Middag:
Hva spiser du til middag av: | |||
Kjøttyper: | Antall ganger pr uke | ||
Fiskeslag: | Antall ganger pr uke | ||
Poteter: | |||
Ris: | |||
Pasta: | |||
Grønnsaker: | |||
Annet: | |||
Krydder: | |||
Saus: | |||
Stekefett: |
Desserter, kaker og søtsaker:
Hva spiser du av: | |
Desserter: | |
Kaker, kjeks: | |
Is og yoghurt: | |
Frukt: | |
Sjokolade: | |
Andre søtsaker: |
Hel- og halvfabrikata/ferdigmat
Selv om hjemmelaget mat vanligvis blir anbefalt til pasienter med matvareallergi/-intoleranse, vil det av og til være aktuelt å bruke noe hel- og halvfabrikata/ferdigmat. Heldigvis finnes det mange alternativer, men det er viktig å finne ut hva matvarene inneholder. Hva ser du etter på ingredienslisten/ merkingen?
Er det noen matvarer du er usikker på, og i tilfelle hvilke? |
Alkoholholdige drikker:
Hvilke typer alkoholholdige drikker liker du? | |
Øl: | |
Vin: | |
Andre alkoholholdige drikker: |
Spise borte
Tenk gjennom hva du gjør når du skal spise borte: |
Ernæringsmessige konsekvenser
Personer med matvareallergi/-intoleranse kan ha behov for kosttilskudd.
Tar du tran eller andre kosttilskudd? | |||
Type tilskudd: | Dose: | ||
Type tilskudd: | Dose: |
Legemiddel
Bruker du noe legemiddel pga. matvareallergien/-intoleransen? |
Alternativ behandling
Bruker du noe form for alternativ terapi/behandling pga. matvareallergien/-intoleransen? |
Har du andre spørsmål om kostholdet? |