NHI.no
Annonse
Informasjon

Hjerteutredning, kardiologisk utredning

Kardiologi er en medisinsk spesialitet som befatter seg med sykdomstegn og sykdommer i hjertet og de store blodårene.

Sist oppdatert:

2. nov. 2022

Hva er kardiologi?

Kardiologi er en medisinsk spesialitet som befatter seg med sykdomstegn og sykdommer i hjertet og de store blodårene. De mest fremtredende sykdommene er koronarsykdom (blodårene som forsyner hjertet med næring, er blitt for trange), hjertesvikt, klaffefeil, rytmefeil (hjertet slår uregelmessig) og risikotilstanden høyt blodtrykk.

Annonse

Kardiologer har ekspertise i hjertemedisin. Selv om noen kardiologer driver privat praksis, er de aller fleste ansatt i sykehus. Mye av utredningen av hjertesykdommer foregår derfor ved sykehusenes poliklinikker.

Kardiologisk undersøkelse

Hjerteundersøkelsen består i klargjøring av sykehistorie, kroppsundersøkelse, laboratorieundersøkelser og bildediagnostikk.

Sykehistorien

Sykehistorien får hjertespesialisten rede på gjennom å intervjue deg. Innholdet i samtalen bestemmes selvfølgelig av dine aktuelle plager. Det overordnede målet for legen er å få en klar fremstilling av symptomenes art og hvordan de har utviklet seg over tid. Fremtredende symptomer kan være brystsmerter, tungpustethet, hjertebank, urolig hjerte, besvimelser.

Legen vil i løpet av samtalen spørre deg ut om:

  • Hva plagene består i?
  • Når plagene startet?
  • Hvordan de har utviklet seg?
  • Hva forverrer?
  • Hva lindrer?
  • Hvordan er formen din?
  • Utholdenheten?
  • Tidligere sykdommer?
  • Har du prøvd medisiner og hvordan har disse virket?
  • Hvordan fungerer du på jobben og/eller i det daglige?
  • Andre mer detaljerte spørsmål knyttet til dine plager

Tenk gjennom disse spørsmålene før du møter legen. Det kan gjøre det lettere for deg å svare på spørsmål, og du kan gi mer nøyaktige opplysninger. Det vil i sin tur bidra til at legen lettere finner fram til riktig diagnose og behandling.

Kroppsundersøkelsen

Den fysiske undersøkelsen konsentrerer seg om hjerte og lunger. Legen betrakter deg - f.eks. ser etter om du puster tungt, om du er overvektig - kjenner på pulsen din, banker på brystkassen din for å høre om det er fortetninger i lungene dine, og lytter med stetoskopet over hjerte og lunger for å danne seg et inntrykk av om det foreligger tegn på sykdom i hjertet. Legen måler blodtrykket ditt og vurderer også resten av kroppen din, for eksempel ser etter hevelse i beina, vurderer blodårene på halsen din, kjenner på magen, kjenner på pulsen i bena.

Laboratorieundersøkelser

Legen kan velge fra et vidt spekter av prøver og undersøkelser. Vanligvis vil det bli tatt en del blodprøver, EKG blir svært ofte tatt, i noen tilfeller tas EKG i forbindelse med fysisk anstrengelse (arbeids-EKG, gjøres vanligvis mens du sykler på en ergometersykkel). Ved mistanke om rytmeforstyrrelser kan de sette på deg elektroder og en liten datamaskin som du går med på deg i et døgn eller lengre (såkalt Holtermonitorering). Tilsvarende kan det ved usikkerhet om blodtrykket ditt, bli festet et automatisk blodtrykksapparat på deg som du bærer på deg i et døgn - blodtrykket måles da flere ganger i løpet av døgnet.

Annonse

Bildediagnostikk

Røntgenbilder av lungene kan gi informasjon om hvordan hjertet fungerer. Ultralydundersøkelse av hjertet, såkalt ekkokardiografi, er blitt en viktig undersøkelse av hjertet. For å kartlegge blodårene til hjertet, koronararteriene, gjøres det i mange tilfeller kontrastundersøkelse. Man stikker da en nål inn i armen ved håndleddet, eller noen ganger i lysken din, og fører så et tynt plastkateter via pulsåren opp til hjertet der røntgenkontrast sprøytes inn i koronararteriene og det tas røntgenbilder (koronarangiografi). Noen ganger velger man å undersøke koronararteriene med en CT-undersøkelse.

Andre undersøkelser kan også være aktuelle, avhengig av hva som feiler deg.

Annonse
Annonse