NHI.no
Annonse
Informasjon

Hva er glykemisk indeks?

Glykemisk indeks måler hvor raskt, og hvor mye, en matvare øker blodsukkeret. Dette er et verktøy der målet er at det skal bli lettere for pasienter med diabetes å regulere blodsukkeret.

Glykemisk indeks (GI) er tall som sier noe om hvor raskt kroppen omdanner karbohydrater i mat til glukose.

Av:

Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

10. aug. 2021

  1. University of Sydney: About Glycemic Index www.glycemicindex.com
  2. Atkinson FS, Foster-Powell K, Brand-Miller JC. International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. Diabetes Care 2008; 31 (12): 2281-2283. care.diabetesjournals.org
  3. American Diabetes Association: Glycemic Index and Diabetes www.diabetes.org
  4. American Family Physician. Cochrane brief: Low Glycemic Index Diets for the Management of Diabetes. Am Fam Physician 2009; 80 (1): 941-942. www.aafp.org
  5. Mayo Clinic: Glycemic index diet: What's behind the claims www.mayoclinic.org
  6. WebMD: How to use the glycemic index www.webmd.com
  7. Chiavaroli L, Lee D, Ahmed A, et al.. Effect of low glycaemic index or load dietary patterns on glycaemic control and cardiometabolic risk factors in diabetes: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2021. www.bmj.com
Annonse
Annonse