NHI.no
Annonse
Informasjon

Hudtagger

Hudtagger er ufarlige hudfliker som er festet til huden med en tynn stilk. De er svært vanlig i befolkningen og ses hyppigst på områder der huden blir utsatt for friksjon. Hudtagger behøver ingen behandling, men kan fjernes dersom de oppleves sjenerende eller plagsomme.

Hudtagger er vanligvis hudfargede eller brune og er festet til huden med en tynn stilk. Foto: DermNet

Sist oppdatert:

30. apr. 2024

Hva er hudtagger?

Hudtagger er små godartede hudfliker, som er festet til huden med en tynn stilk. De kalles også "skin tags", acrochordon eller fibroepiteliale polypper. 

Hudtagger har en tendens til å dannes på områder som blir utsatt for friksjon, som for eksempel hals, armhuler, lysker og under brystene.  

Annonse

Forekomst

Hudtagger er svært vanlig i befolkningen. Studier viser at nesten halvparten av befolkningen har hudtagger. Forekomsten øker med alderen. 

Årsaker

De eksakte årsakene til at hudtagger utvikler seg er ikke kjent, men det virker som det er en viss familiær opphopning / arv. De er vanligere hos personer med overvekt og diabetes. Gnidning og friksjon øker risikoen for å få hudtagger, og de ses hyppigere i hudfolder.

Hudtagger oppstår hos enkelte i midten av svangerskapet, men de forsvinner ofte etter fødselen.

Symptomer og tegn

Hudtagger gir vanligvis ingen symptomer, men for noen kan de bli plagsomme ved at de stadig irriteres når de hekter i klær, smykker og lignende. De kan også oppleves kosmetisk sjenerende. 

Hudtaggene er vanligvis hudfargede eller brune og er festet til huden med en tynn stilk. Størrelsen på hudtaggen varierer, vanligvis 2-5 diameter, men kan også bli større. De finnes vanligst på halsen, armhuler, under brystene og i lysker. Personer med Crohns sykdom har økt forekomst av hudtagger rundt endetarmsåpningen.

Hudtagger diagnostiseres vanligvis ut ifra sitt klassiske utseende.

Behandling

Hudtagger er helt ufarlige og behøver i utgangspunktet ikke å fjernes. For å hindre irritasjon av hudtaggen kan det være lurt å unngå gjenstander og plagg som stadig irriterer. Dersom hudtaggen oppleves sjenerende eller stadig irriteres, kan den fjernes av lege. Det finnes ulike metoder for fjerning:

  • Kirurgisk fjerning (for eksempel med en kirurgisk saks)
  • Kryobehandling (frysebehandling)
  • Elektrokauterisasjon (varmebehandling)

Forløp og prognose

Hudtagger er ufarlige og det er ikke uvanlige å ha flere hudtagger. Som regel gir de ingen plager, men de kan vokse og bli plagsomme blant annet ved at de hekter seg bort i smykker, klær, barberhøvel o.l. En hudtagg som stadig irriteres kan gi kløe eller små blødninger.

Dersom en hudtagg er fjernet kommer den sjelden tilbake, men det kan utvikle seg nye.

Alle utvekster i huden som forandrer seg over tid, spesielt med tanke på størrelse og farge bør undersøkes av lege.

Vil du vite mer?

  • Hudtagger - for helsepersonell

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Hudtagger . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Higgins JC, Maher MH, Douglas MS. Diagnosing common benign skin tumors. Am Fam Physician. 2015 Oct 1;92(7):601-607. PubMed
  2. Pandey A, Sonthalia S. Skin Tags. 2023 Jul 31. In: StatPearls Internet. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan–. PMID: 31613504 PubMed
  3. Goldstein AO. Overview of benign lesions of the skin. UpToDate, sist oppdatert 12.04.2024. www.uptodate.com
  4. Sari R, Akman A, Alpsoy E, Balci MK. The metabolic profile in patients with skin tags. Clin Exp Med 2010; 10(3):193-7. PubMed
  5. Saritas S, Tekin HG, Høgsberg T, et al. Benigne hudforandringer. Ugeskr Læger 2022; 184: V10210786. ugeskriftet.dk
  6. Peyrin-Biroulet L, Loftus EV Jr, Tremaine WJ, et al. Perianal Crohn's disease findings other than fistulas in a population-based cohort. Inflamm Bowel Dis 2012; 18(1): 43-8. pmid:21351216 PubMed
Annonse
Annonse