NHI.no
Annonse
Informasjon

Råd ved dårlig appetitt

Her er noen råd og oppskrifter som kan være nyttige ved nedsatt matlyst.

På apoteket kan du uten resept kjøpe forskjellige ferdiglagde næringsdrikker som er energi- og proteinrike.

Sist oppdatert:

13. mai 2014

Generelle kostråd

  • Drikk rikelig, ca. 2 liter hver dag
  • Drikk næringsrike drikker
  • Spis når du føler deg opplagt
  • Spis eventuelt "bare bitte lite grann"
  • Spis næringstett mat
  • Lag næringsrike mellommåltider
  • Skap hygge rundt måltidet
  • Få frisk luft
Annonse

Næringsrike drikker

Jorans Spesial

2 egg
9 dl H-melk
1 dl fløte
100 g Afi-Nutrin (kjøpes på apotek uten resept). Vispes sammen og serveres.

Eggmelk

4 egg
4 ss sukker
1/2 liter melk
1 dl fløte
Vispes godt. Tilsett saften fra 4 pressede appelsiner.

Proteinrik melk

100 gram skummet tørrmelk vispes ut i 1 liter H-melk. Avkjøles i kjøleskap. Brukes i alle matretter istedenfor vanlig melk for å gi næringstette retter.

Næringsrik kefir

100 gram skummet tørrmelk og 50 gram glukosepolymer (kjøpes på apotek uten resept) vispes ut i 1 liter kefir. Avkjøles i kjøleskap.

På apoteket kan du uten resept kjøpe forskjellige ferdiglagde næringsdrikker som er energi- og proteinrike. De fleste bør drikkes godt avkjølt. Snakk med legen din om det er mulig å få refundert utgiftene til næringsdrikker.

Til deg som er pårørende eller venn. Du er en viktig brikke når det gjelder å oppmuntre og støtte den som er syk.

  • Lag noe du tror kan friste. Det er ikke lett for den som har dårlig matlyst å komme med ideer selv.
  • Respekter ønskene til den du steller for, og la pasienten spise det hun eller han orker.
  • Når du går på sykebesøk, kan du ta med noe fristende i matveien: Et hjemmebakt brød, boller, hjemmelaget syltetøy eller dessert, fristende pålegg, eksotiske frukter eller friske bær.
  • Ikke ta det personlig når den syke lar være å spise. Den maten som i det ene øyeblikket frister, smaker kanskje ikke når du har tilberedt og servert retten. Når det har gått en tid, og situasjonen har endret seg, faller kanskje retten i smak igjen.
Annonse
Annonse