NHI.no
Annonse
Informasjon

Perikoronitt

Perikoronitt er en betennelse i bløtvevet som omgir kronen på en tann som bare delvis er brutt frem. Oftest dreier det seg om en visdomstann i underkjeven.

Sist oppdatert:

6. mai 2021

Hva er perikoronitt?

Illustrasjon av perikoronittIllustrasjon av perikoronitt

Frembrudd av tenner foregår normalt uten nevneverdige symptomer, men det er imidlertid ikke alltid tilfelle. Perikoronitt er en betennelse i bløtvevet som omgir kronen på en tann som bare delvis er brutt frem. Oftest dreier det seg om en visdomstann i underkjeven. Tilstanden er forholdsvis vanlig.

Annonse

Årsak

Perikoronitt oppstår når bakterier og matrester hoper seg opp under en flik av tannkjøttet som dekker en tann som bare delvis er vokst ut, ofte en tann som er fysisk hindret i å bryte helt frem. Betennelse fører til hevelse i denne fliken, noe som gir smerter, ømhet og dårlig smak som følge av at puss siver ut fra under fliken.

Diagnosen

Tilstanden oppstår hos en person med en ikke helt utvokst tann/ visdomstann. I forbindelse med betennelse i overliggende tannkjøtt utvikles smerter, ømhet, dårlig smak i munnen. I noen tilfeller kan betennelsen bli så kraftig at pasienten får vansker med å åpne munnen. Da foreligger uttalte smerter, rødhet, hevelse, det kan tømme seg puss, det kan være svelgevansker.

Ved undersøkelsen finner legen/ tannlegen de typiske forandringene. Ofte foreligger dårlig ånde. Samtidig foreligger det gjerne forstørrede og ømme lymfeknuter på halsen. Unntaksvis kan det være mer utbredte betennelsesforandringer.

Behandling

Pasienten bør henvises til tannlege. Formålet med behandlingen er å stanse den pågående infeksjonen og forhindre nye infeksjoner.

Dersom det foreligger bare en mild betennelse, kan det være nok behandling at tannlegen rengjør godt under tannkjøtt-fliken. Eventuelt kan du selv bruke en Q-tips dyppet i tre prosent vannstoffhyperoksyd og forsøke å rense under tannkjøttsfliken. Eventuelt får du en skyllesprøyte og sprøyter under tannkjøttsfliken to til tre ganger daglig med 0,12 prosent klorhexidin-munnskyllevæske. Er betennelsen mer omfattende, eller at rengjøring ikke er nok til å drive betennelsen tilbake, vil det være aktuelt å gi antibiotika, penicillin, og smertestillende.

Tannlege må avgjøre om det betente tannkjøttet bør fjernes, eller om fjerning av den underliggende tannen er nødvendig. Det siste kan være aktuelt dersom denne betennelsen kommer igjen flere ganger.

Prognose

Tilstanden kan være en engangshendelse, men i mange tilfeller er det en tilbakevendende tilstand. Stadige nye betennelser taler for at tannen bør fjernes. God tannhygiene med regelmessig tannpuss og eventuell rengjøring med tanntråd, kan forebygge tilbakefall.

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Perikoronitt . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Stephens MB, Wiedemer JP, Kushner GM. Dental Problems in Primary Care. Am Fam Physician. 2018 Dec 1;98(11):654-660. PMID: 30485039. PubMed
  2. Chow AW. Epidemiology, pathogenesis, and clinical manifestations of odontogenic infections. UpToDate, last updated Oct 31, 2019. UpToDate
  3. Døving M, Handal T, Galteland P. Bakterielle odontogene infeksjoner. Tidsskr Nor Legeforen 2020; 7: 672-675. doi:10.4045/tidsskr.19.0778 DOI
  4. Bindslev PH, Schou S. Akutte tilstande i mundhulen. Ugeskr Læger 2010; 172: 3018. Ugeskrift for Læger
  5. Helsedirektoratet (2021). Nasjonal faglig retningslinje for antibiotika i primærhelsetjenesten nettdokument. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 16. november 2021, lest 16. november 2021).
Annonse
Annonse