NHI.no
Annonse
Informasjon

Testosteronbehandling

Testosteron er det viktigste mannlige kjønnshormonet. Av ulike grunner kan produksjonen av testosteron avta, og det kan da være riktig å behandle med testosteron. Men ikke alle har nytte av slik behandling.

Sist oppdatert:

25. okt. 2021

Hva er testosteron?

Testosteron er et hormon som finnes både hos menn og kvinner. Menn har mye høyere mengder enn kvinner, og testosteron er det viktigste mannlige kjønnshormonet. Hos menn forårsaker testosteron kroppsbehåring, dyp stemme og sterke muskler. Riktig mengde testosteron i kroppen holder sexlysten på et normalt nivå. 

Annonse

Bruken av testosteron hos eldre menn har økt betydelig de senere år. I følge norske og internasjonale anbefalinger er testosteron indisert ved symptomer på og samtidig påvist testosteronmangel. Studier har vist at testosteron bedrer seksualfunksjonen, øker benmasse og muskelstyrke, og forbedrer kolesterol og motvirker insulinresistens (forløper til type 2-diabetes).

Behandling

Pasienter, og særlig menn, som har fått testosteronproduksjonen ødelagt av sykdom eller behandling, vil ha nytte av testosteronbehandling. I Norge er testosteronbehandling anbefalt kun til denne pasientgruppen. I andre land har man en mer liberal holdning til slik behandling.

Menn med lavt testosteron føler seg slitne, har lav sexlyst, er i risiko for tap av muskel- og beinmasse og opplever økt tretthet. Kvinner i overgangsalderen kan også ha lav sexlyst. Menn med hiv-infeksjon eller aids kan bli svake og miste muskelmasse. Testosteronbehandling angis å kunne hjelpe alle disse.

Menn kan ta testosteron som plaster, krem, gel eller i sprøyteform. Testosteron kan også øke lyst og evne til sex hos kvinner etter overgangsalder, men det finnes ingen preparater som er registrert for dette formålet i Norge. Det er også mangelfull dokumentasjon for langtidseffekt, og usikkerhet når det gjelder bivirkninger. 

Bivirkninger

Det er ikke gjort nok forskning til å vite hva som skjer når noen tar testosteron over lang tid. Noen tror at testosteronbehandling kan forårsake prostatakreft eller brystkreft. Høye doser kan skade leveren, blodet og hjertet. En studie fra 2013 viste at testosteronbehandling øker risiko for død eller alvorlig hjertekarsykdom hos menn over 60 år som hadde symptomer på angina pectoris.

Hos menn kan høye doser testosteron få prostatakjertelen til å vokse og antall røde blodlegemer i blodet til å øke. Kvinner kan få "mannlig behåring" på kroppen og miste hår på hodet. Både kvinner og menn kan få kviser.

Testosteron som doping

Anabole steroider er testosteronforbindelser som brukes av mannlige og kvinnelige idrettsutøvere til prestasjonsfremming. De er og har vært av de mest benyttede dopingmidlene. Bruken har i betydelig grad påvirket internasjonal idrett de siste 50 årene. I nyere tid har tilskudd som dehydroepiandrosteron, en testosteron forløper, vunnet popularitet. Dette stoffet kan heve testosteronnivået i kroppen. Mange idrettsutøvere tror det vil fremme deres prestasjoner, men noen klare bevis for det finnes ikke.

Tilførsel av testosteron utenfra svekker funksjonen til testiklene ved at de nærmest går inn i en dvaletilstand der testosteronproduksjonen helt eller delvis opphører (testikkelsvikt). Dette kan også påvirke reguleringen av andre hormoner. Når testosteron tilføres utenfra, vil kroppen prøve å opprettholde et normalt hormonnivå, og via ”feedback”-system fører det til at egenproduksjonen av testosteron går ned som et resultat av den ekstra tilførselen. Dette svekker produksjonen av sædceller i betydelig grad, og kan gi sterilitet (infertilitet) som i enkelte tilfeller kan bli langvarig (år), og noen ganger permanent.

Annonse

Andre bivirkninger av testosteron er brystutvikling hos menn, kviser, ugunstig kolesterol, økt kroppsbehåring og kraftigere muskulatur hos kvinner. Bruk av testosteron og testosteron forløpere oppfattes som en alvorlig helserisiko.

Annonse
Annonse