NHI.no
Annonse
Informasjon

Urinlekkasje etter prostataoperasjon

Urinlekkasje etter prostataoperasjon for godartet prostatalidelse forekommer i færre enn to prosent av tilfellene, mens urinlekkasje oppstår hos 5-35 prosent etter operasjon for prostatakreft.

Betydelig urinlekkasje etter prostataoperasjon er uvanlig, men mange menn opplever stressinkontinens som utløses ved tunge tak og løft, hopp og sprett.

Sist oppdatert:

30. mai 2022

Skade på lukkemuskelen til de nedre urinveiene kan medføre urinlekkasje, urininkontinens, etter utført fjernelse av prostatakjertelen (prostatektomi). Betydelig urinlekkasje er imidlertid uvanlig. De fleste menn opplever dog noen grad av urinlekkasje etter en total fjerning av prostatakjertelen, såkalt stressinkontinens som utløses ved tunge tak og løft, hopp og sprett, men noen kan også oppleve urge inkontinens, som innebærer kraftig og uimotståelig trang til å tømme blæren.

Annonse

Forekomsten av urinlekkasje avhenger av hvor lang tid som er gått siden operasjonen, og om inngrepet er utført med såkalt nervesparende teknikk. Selv om oppfølgingsstudier rapporterer at 90 prosent eller flere av pasientene er tette 6 til 24 måneder etter kirurgi, så tyder individuelle tilbakemeldinger fra pasienter på at forekomsten kanskje er høyere1. Det er uklart hvor lenge en kan forvente fortsatt bedring i urinlekkasjen, men det kan se ut til at tilstanden fortsetter å bedre seg over de nærmeste årene etter operasjonen. Færre enn én prosent av pasientene behøver kirurgi med installasjon av en kunstig lukkemuskel.

Urinlekkasje etter prostataoperasjon for godartet prostatalidelse forekommer sjeldnere enn etter operasjon for prostatakreft (retropubisk radikal prostatektomi). Antallet tilfeller med prostatakreft og antall operasjoner som utføres, stiger. Derfor øker antallet tilfeller av urinlekkasje etter prostataoperasjoner. En betydelig andel av pasientene med urinlekkasje vil ha behov for kirurgisk behandling.

Egenbehandling

Benign prostatahyperplasi bilde#1

Det er gjort forskningsstudier på effekten av bekkenbunnstrening og biofeedback, og det er vist at disse metodene kan ha en viss effekt på urinlekkasje umiddelbart etter operasjon for prostatakreft. Dog finnes det ikke studier som belyser om slik behandling har effekt på lengre sikt eller om behandlingen virker etter operasjon for godartet prostatasykdom.

Penisklemmer er også vurdert, men bruk av slikt utstyr innebærer risiko for trykkskader og sirkulasjonsskader (koldbrann) og bør anvendes med forsiktighet og kun hos utvalgte pasienter.

Medikamentell behandling

Duloxetin (Cymbalta®) er testet ut ved mannlig urinlekkasje utløst av akutt press mot urinblæren (for eksempel stresslekkasje ved hoste og nysing). Konklusjonen er at preparatet i beste fall har en beskjeden effekt, og behandlingen er kun relevant ved beskjedne plager. I Norge er ikke urinlekkasje en godkjent indikasjon for dette preparatet.

Mindre kirurgiske inngrep

Kirurgi for å bedre urinlekkasje etter prostataoperasjon utføres sjelden, men det finnes teknikker som anvendes i noen tilfeller.

Bulking innebærer at fyllstoffer (for eksempel polytetraflourethylen, silikone) sprøytes inn under slimhinnen til urinrøret. Cirka halvparten opplever behandlingen som nyttig, men kun 4-20 prosent blir helt tørre2. Flere behandlinger er ofte nødvendig, og det er en tendens til at effekten avtar med tiden. Slik behandling anvendes fortrinnsvis hos pasienter med beskjeden inkontinens.

Bulking ved hjelp av innsatte ballonger er en forholdsvis ny metode med rimelig gode resultater. I en studie ble to av tre pasienter tørre og vel 90 prosent ble vesentlig bedre3.

Annonse

Kirurgi

Etablering av en kunstig lukkemekanisme i urinrøret - innsetting av en protese i urinrøret - er den mest effektive behandling ved stresslekkasje etter prostataoperasjon. Inngrepet er vellykket hos 50-90 prosent2. Selv om mange fortsatt må bruke bleie, er nær 90 prosent fornøyde med inngrepet. Holdbarheten av protesene synes imidlertid å være begrenset og bare halvparten holder i fem år og trenger da revisjon4. En langtidsstudie viser imidlertid at hos 75 prosent av de pasientene som hadde fått implantert protese, så virket protesen fortsatt etter 10-15 år. Denne metoden anses i dag å være gullstandard.

Animasjoner

  1. Comiter CV, Speed J. Urinary incontinence after prostate treatment. UpToDate, last updated May 24, 2021. UpToDate
  2. Herschorn S, Thuroff J, Bruschini H et al. Surgical treatment of urinary incontinence in men. I: Abrams P, Cardozo L, Khoury S et al, red. Incontinence. Health Publication Ltd 2005: 1241-96.
  3. Hubner WA, Schlarp OM. Treatment of incontinence after prostatectomy using a new minimally invasive device: adjustable continence therapy. Br J Urol Int 2005; 96: 587-94. PubMed
  4. Linder BJ, Rivera ME, Ziegelmann MJ, Elliott DS. Long-term Outcomes Following Artificial Urinary Sphincter Placement: An Analysis of 1082 Cases at Mayo Clinic. Urology 2015; 86 (3): 602-7. DOI: 10.1016/j.urology.2015.05.029. DOI
  5. Kirkeby J, Nordling J. Inkontinens efter prostatektomi. Ugeskr Læger 2007; 169: 1910. PubMed
Annonse
Annonse