NHI.no
Annonse
Informasjon

Nyreutredning, nefrologi

Nefrologi er læren om nyresykdommer. Det er en medisinsk spesialitet som befatter seg med sykdomstegn og sykdommer i nyrer og øvre urinveier.

Sist oppdatert:

2. nov. 2022

Hva er nefrologi?

Nefrologi er læren om medisinske sykdommer i nyrene. Den tilsvarende spesialiteten for kirurgiske nyresykdommer kalles urologi.

Spesialister i medisinske nyresykdommer kalles nefrologer og spesialistene i kirurgiske nyresykdommer (og i nedre urinveissykdommer) kalles urologer.

Annonse

De medisinske sykdommene kan for eksempel være følgetilstander av diabetes eller høyt blodtrykk, betennelser forårsaket av immunsystemet, urinveisinfeksjoner eller medfødte nyresykdommer.

De kirurgiske spesialistene, urologene, behandler blant annet svulster, nyrestein, prostataproblemer og sykdommer i urinveiene. Både medisinske og kirurgiske nyresykdommer kan føre til kronisk nyresykdom.

Enkelte med kronisk nyresykdom utvikler nyresvikt, og de må jevnlig få renset blodet for avfallstoffer ved sykehuset (dialyse). Høyt blodtrykk er også en tilstand som kan ha sammenheng med nyrene.

Selv om noen få nefrologer driver privat praksis, jobber de aller fleste i sykehus. Mye utredning og behandling av nyresykdommer foregår derfor ved sykehusenes poliklinikker eller inne på sykehuset.

Nyreundersøkelse

Når du henvises til undersøkelse hos nefrolog, vil det oftest være fordi blod- og urinprøvene dine har vist tegn på sykdom i nyrene. Med utredning menes den totale mengden undersøkelser som skal til for å finne ut hvilken nyresykdom det er snakk om. Det meste av undersøkelsen kan gjennomføres poliklinisk. Det betyr at du ikke trenger å være innlagt på sykehus.

Utredning av nyresykdom består i klargjøring av sykehistorie, kroppsundersøkelse, laboratorieundersøkelser og bildediagnostikk.

Sykehistorien

Sykehistorien får nyrespesialisten rede på gjennom å intervjue deg. Innholdet i samtalen bestemmes selvfølgelig av dine aktuelle plager. Det overordnede målet for legen er å få en klar fremstilling av symptomenes art og hvordan de har utviklet seg over tid.

Fremtredende symptomer kan være:

  • Tørste
  • Væskeopphopning i kroppen
  • Stor urinproduksjon
  • Slapphet
  • Det kan foreligge lav blodprosent (anemi) og høyt blodtrykk

Legen vil i løpet av samtalen spørre deg ut om:

  • Når plagene startet?
  • Hva de består i?
  • Hvordan de har utviklet seg?
  • Hva forverrer?
  • Hva lindrer?
  • Har du nattlige plager?
  • Hvordan er formen din?
  • Tidligere sykdommer?
  • Har du prøvd medisiner og hvordan har disse virket?
  • Hvordan fungerer du på jobben og/eller i det daglige?
  • Eventuelt andre mer detaljerte spørsmål knyttet til dine plager

Tenk gjennom disse spørsmålene før du møter legen. Det kan gjøre det lettere for deg å svare på spørsmål, og du kan gi mer nøyaktige opplysninger. Det vil i sin tur bidra til at legen lettere finner fram til riktig diagnose og behandling.

Kroppsundersøkelsen

Den fysiske undersøkelsen innebærer en generell undersøkelse av deg. Nyresykdom kan nemlig påvirke mange av kroppens øvrige organer. Legen betrakter deg - ser du syk ut, er du avmagret, er du blodfattig, er du pløsen - og de ulike organene undersøkes. Blodtrykksmåling er en viktig del av undersøkelsen.

Annonse

Laboratorieundersøkelser

Det tas en rekke blod- og urinprøver. I blodet, blant annet kreatinin, en prøve på nyrefunksjonen. Det er et produkt av muskelstoffskiftet og som hoper seg opp i kroppen når nyrefunksjonen er nedsatt. I tillegg bestemmes ulike salter i blodet og blodprosenten. Du kan ha lav blodprosent (anemi) på grunn av nyresykdom dersom sykdommen har vart over lengre tid.

Urinen undersøkes for blod og protein med en spesiallaget papirstrimmel (en "stix"). Nefrologen vil eventuelt be deg om å ta en 24-timers urinprøve, dvs. en urinprøve tatt over 24 timer, vanligvis fra en morgen til den neste. Urinen kan også undersøkes for infeksjon ved dyrkning for bakterier. Basert på resultatene av disse ganske enkle testene, bestilles andre, mer kompliserte blod- og urinprøver.

Bildediagnostikk

En nøyaktig diagnose av en nyresykdom vil i de fleste tilfeller kreve bildeundersøkelser. I dag er ultralyd ofte den første og viktigste undersøkelsen. I noen tilfeller kreves mer avansert teknologi som scintigrafi, CT og MR.

Vevsprøve

Unntaksvis må man stikke en nål inn i nyren for å ta ut en vevsprøve (biopsi) som kan mikroskoperes og bidra til å fastslå diagnosen. Prøven blir tatt i lokalbedøvelse med en tynn nål. Andre undersøkelser kan også være aktuelle, avhengig av hva som feiler deg.

Annonse
Annonse