NHI.no
Annonse
Informasjon

Pingvekula

Pingvekula er en fortykkelse av slimhinnen (konjunktiva) utenpå det hvite på øyet. Det er svært vanlig, og forekomsten øker med alder.  Ufarlig tilstand som ikke forstyrrer synet.

Pingvekula er en gulhvit flekk eller kul på det hvite på øyet.

Sist oppdatert:

17. feb. 2021

Hva er pingvekula?

Pingvekula er en gulhvit knute av bindevev/arrvev i slimhinnen (konjunktiva) som kler utsiden av senehinnen - den hvite delen av øyet. Knuten ses i midtlinjen like til siden for den blanke hornhinnen - oftest på innsiden mot nesen, men kan også være på yttersiden (kl. 03 eller kl. 09 i forhold til hornhinnen).  

Annonse

12451_9716_8257-2-eyeanatomy-01 speilet.jpg
Man ser en gulaktig flekk på det hvite på øyet, oftest nær, men ikke inn på hornhinnen. Det er vanligvis ingen smerter eller andre plager, men tilstanden kan noen ganger irritere litt. Pingvekula er vanlig forekommende hos eldre.

Årsak

Pingvekula er et aldersfenomen og skyldes en slags nedbrytning av slimhinnen slik at den erstattes med arrvev. Forandringene ses hyppigst hos personer som er mye utsatt for UV-stråling fra sol, eller som er mye ute i sol og vind. 

Det er nærmest et normalt fenomen, og er helt ufarlig. 

Diagnostikk

Gulhvit hevelse på det hvite på øynene, til siden for hornhinnen, er typisk. Forandringene ses hyppigst i den indre halvdelen av øyet (som på bildet over), men den kan også forekomme på utsiden mot ytre øyespalte, og ofte på begge øyne. 

Behandling

Tilstanden skal ikke behandles.

En sjelden gang oppstår det betennelse eller irritasjon i pingvekula. Da kan man bruke kunstige tårer, eventuelt en kortvarig kur med øyedråper. Kosmetisk skjemmende flekker lar seg operere bort, men det anbefales generelt ikke. Flekkene kommer ofte tilbake, og kan bli mer plagsomme enn før operasjonen. 

Prognose

Tilstanden er vanlig og ufarlig. Vanligvis stopper veksten opp av seg selv. 

Vil du vite mer?

  • Pingvekula - for helsepersonell

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Pingvekula . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Jacobs DS. Pterygium. UpToDate, last updated Feb 22, 2016. UpToDate
  2. The College of Optometrists. Clinical Management Guidelines. Pinguecula. Last revised 29.03.2018. Acccessed 17.02.2021. www.college-optometrists.org
  3. Medibas. Pinguekula. Stockholm: Medibas; 2017. Sist oppdatert 15.01.18; sitert 19.01.18. Tilgjengelig fra: https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/ogon/tillstand-och-sjukdomar/yttre-ogat/pinguecula/
Annonse
Annonse