NHI.no
Annonse
Informasjon

Rusk på øyet

Rusk på øyet kan være så mangt. Sand, støv og insekter befinner seg stort sett på overflaten, mens glødende partikler og metallbiter kan skape større skader. Dersom rusket ikke blir borte av seg selv, er det viktig å få det fjernet.

For å forebygge skader er det viktig å bruke beskyttelsesbriller.

Sist oppdatert:

7. mai 2021

Vi har vel alle opplevd å få rusk på øyet, og de fleste av oss vet hva dette dreier seg om. Men selv om fremmedlegemet er borte fra øyet, kan du likevel oppleve smerter.

Annonse

Symptomer

Vi definerer fremmedlegemer som overflatiske, fastsittende eller gjennomborende. Symptomene er typiske, og de opptrer i varierende grad:

  • Smerter
  • Lysskyhet
  • Følelse av at det er "noe på øyet"
  • Tåreflod
  • Rødt øye
  • Man vet vanligvis akkurat når det startet

Et "rusk" kan være så mangt, og ulike fremmedlegemer gir ulike skader. Sand, støv, trespon og insekter befinner seg som regel overflatisk. Glødende partikler, for eksempel fra sveising, kan trenge dypere. Metallbiter i stor hastighet kan trenge dypt inn i horn- eller bindehinnen. I verste fall kan de trenge gjennom disse hinnene og inn i øyet.

Når et "rusk" fester seg på øyet, oppleves ofte sterkt ubehag eller smerte. For å forsøke å spyle bort rusket øker tåreproduksjonen fra tårekjertelen kraftig, og vi opplever at tårene renner.

Diagnosen

Stort sett er pasientens historie så typisk at verken pasient eller lege er i tvil om hva som har skjedd. Det er særlig viktig for legen å vite hva fremmedlegemet er laget av (metall, glass, tre osv).

Drypping i øye

Ofte vil fremmedlegemet være lett synlig ved undersøkelsen. Men noen ganger kan det være vanskelig eller umulig å finne fremmedlegemet selv med en grundig undersøkelse. Selve rusket kan ha blitt skylt bort eller blunket vekk. Årsaken til det fortsatte ubehaget kan da være at fremmedlegemet har etterlatt et sår på hornhinnen. For å undersøke om hornhinnen er skadet, dryppes dråper av et fargestoff på øyet. Eventuelle sår vil farges og kan påvises når øyet undersøkes.

Behandling

En stor del av behandlingen kan du ofte stå for selv. Rusket forsvinner oftest uten behandling, blunkerefleksen og den økte tåreproduksjonen sørger for det. Det er viktig å være forsiktig med å gni for mye på øyet når du merker et rusk. Øyet kan eventuelt skylles med rennende vann fra springen.

Dersom fremmedlegemet ikke blir borte av seg selv, er det viktig få det fjernet for å hindre arrdannelse på hornhinnen og hindre betennelse i eventuelle sår på hornhinnen.

Legen forsøker gjerne å fjerne fremmedlegemet med en liten skrape etter å ha bedøvd øyet med bedøvende øyedråper. For å hindre betennelse i såret, bør man ofte bruke en øyesalve med antibiotika de første 1-2 døgn etter behandlingen. Øyet og salven kan eventuelt også dekkes med en bandasje. Forskning viser imidlertid at tildekking av øyet med øyelapp ikke påskynder tilhelingen eller reduserer smertene.

Dersom fremmedlegemet ikke lar seg fjerne, eller legen mistenker at det kan ha trengt inn i selve øyet, vil du bli henvist til øyelege.

Annonse

Det viktigste forebyggende tiltaket mot denne typen skader er å bruke beskyttelsesbriller i utsatte situasjoner!

Prognose

Fremmedlegemer på øyet kan gi komplikasjoner:

Men oftest går det bra! De fleste får fjernet sitt fremmedlegeme uten betennelse eller arrdannelse - og med like godt syn som før!

Vil du vite mer

  • Fremmedlegeme på øyet - for helsepersonell

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Fremmedlegeme på kornea eller konjunktiva . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Wipperman JL, Dorsch JN. Evaluation and management of corneal abrasions. Am Fam Physician. 2013 Jan 15;87(2):114-20. PMID: 23317075. PubMed
  2. Bashour M. Corneal foreign body. Medscape, last updated Aug 17, 2018. emedicine.medscape.com
  3. Medibas. Främmande kropp på kornea eller konjunktiva. Stockholm: Medibas; 2017. Sist revidert 21.09.2017; sitert 05.02.2018. Tilgjengelig fra medibas.se
  4. Turner A, Rabiu M. Patching for corneal abrasion. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 2. Art. No.: CD004764. DOI: 10.1002/14651858.CD004764.pub2. DOI
Annonse
Annonse