NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Vaksine halverer risikoen for long covid

En ny studie har undersøkt hvilke grupper som har størst risiko for å utvikle long covid, og om hvor effektiv vaksine er mot tilstanden.

Ung kvinne er på treningstur og sitter sliten i veikanten
Noen som har fått covid-19, opplever plager som varer lenge. Vaksinering vil redusere risikoen for dette. Illustrasjonsbilde: Colourbox

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

19. apr. 2023

En systematisk gjennomgang og metaanalyse publisert i JAMA Internal Medicine1 har undersøkt risikofaktorene for å utvike long covid.

41 studier fra hele verden med totalt 860 783 pasienter er involvert i studien.

Annonse

Les også: Trening etter covid-19

Hva er long covid?

En del mennesker med covid-19 utvikler et sykdomsbilde som varer lengre enn 12 uker og som da betegnes long covid.

Long covid er en kompleks tilstand. Det foreligger ikke et entydig sykdomsbilde, symptomene varierer mellom pasientene, og de kan variere over tid hos en og samme pasient. Symptomene synes å komme fra ulike organer i kroppen. De hyppigst rapporterte symptomene er hoste, kortpusthet, slitenhet, hodepine, hjertebank, brystsmerter, leddsmerter, redusert fysisk kapasitet, depresjon, søvnløshet, konsentrasjonsvansker ("hjernetåke").

Mennesker i ulike aldre rammes. Sykdomsbildet har mye til felles med posttraumatisk stresslidelse og kronisk utmattelsessyndrom.

Les også: Covid-19 versus influensa

Kvinne, alder og BMI

Analysene fra den aktuelle studien viser at om du er kvinne, har høy alder, høy BMI eller røyker, har du økt risiko for å utikle long covid. 

Hvis man i tillegg til covid også har astma, kols, diabetes type 2, hjertesykdom, nedsatt immunforsvar, angst og depresjon er også risikoen økt. 

- Videre er alvorlig sykdom i akuttfasen også knyttet til utviklingen av long covid, sier Vassilios Vassiliou i en nyhetsmelding fra University of East Anglia2. Han er en av forskerne bak studien.

Vaksinering hjelper

Vassiliou forteller også at personer som var vaksinert hadde betydelig mindre risiko (nesten halvparten) for å utvikle long covid sammenlignet med uvaksinerte deltakere.

Forskerne mener funnene er viktige, og gjør det mulig å bedre forstå hvem som kan utvikle long covid. Samtidig styrker funnene argumentene for vaksinering.

  1. Tsampasian V. Elghazaly H, et.al. Risk Factors Associated With Post−COVID-19 Condition A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Internal Medicine 2023. jamanetwork.com
  2. Vaccination halves risk of long covid, largest study to date shows, University of East Anglia, 2003 www.uea.ac.uk
Annonse
Annonse