NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Meslingeutbrudd i Europa

Så langt i år har flere europeiske land opplevd en sterk økning i antall meslingeutbrudd, samlet med hele 26 000 tilfeller.

Meslinger

Av:

Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

5. des. 2011

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge BBC News har det vært over 26 000 tilfeller av meslinger i 36 europeiske land, fra januar til oktober 2011. 83 prosent av tilfellene har oppstått i Vest-europeiske land, 14 000 av tilfellene i Frankrike.

Annonse

Les også: Hva er meslinger?

Så langt har meslingeutbruddet forårsaket ni dødsfall og 7288 sykehusinnleggelser. 90 prosent av tilfellene var blant personer som ikke er vaksinert, eller personer der det ikke er kjent om de er vaksinert eller ikke.

- Det er en liten mulighet for at man kan få meslinger selv om man er vaksinert, men det er veldig sjelden det skjer, sier Tone Bruun, som er lege ved Folkehelseinstituttet.

Vaksinasjon med én dose gir 95 prosent beskyttelse. Det er derfor anbefalt å ta vaksinen i to doser for at det skal vare livet ut. Første dose MMR-vaksine gis vanligvis ved 15 månedersalder. En ny dose gis i 13-års alder for å sikre beskyttelsen av de siste prosentandelene og sikre langtidsbeskyttelse.

39 tilfeller i Norge i 2011

I England og Wales har tilfeller med meslinger økt fra 374 tilfeller i 2010, til nærmere 1000 tilfeller så langt i 2011.

Ifølge Folkehelseinstituttets MSIS-statistikk var det i 2010 tre tilfeller av meslinger i Norge, mot 39 tilfeller i 2011.

Disse tilfellene stammer i hovedsak fra et utbrudd våren 2011. De fleste av de som ble rammet, var ikke vaksinerte. Åtte av barna som fikk meslinger, var under 15 måneder, og de hadde dermed ikke fått tilbud om MMR-vaksine enda.

Verdens Helseorganisasjon har hatt som mål å oppnå regional utrydning av meslinger innen 2015. Zsuzsanna Jakab, regiondirektør for Verdens Helseorganisasjon i Europa, sier til BBC News at alle europeiske land må øke vaksinedekningen i utsatte befolkningsgrupper, forbedre overvåkningen, og redusere spredningen av meslingeviruset, før vi når høysesong for meslingeutbrudd.

Sin egen verste fiende

Overlege og førsteamenuensis Marite Rygg, har tidligere sagt i et intervju til NHI.no at vaksinene har blitt sin egen verste fiende. De er så effektive at vi ikke ser hvor farlige sykdommene vi vaksineres mot, er:

- Tidligere hadde de fleste kjennskap til sykdommene som vi i dag vaksinerer mot. Vi visste at det årlig døde ni barn og at hvert tredje år ville en epidemitopp føre til at 23 barn ville dø i Norge. I tillegg kom alle de som fikk hjerneskader som følge av sykdommen. Hvem som ble rammet, var helt tilfeldig. Da trengte vi ingen argumenter for å innføre vaksinene, sier Rygg.

Les hele intervjuet her: Ikke glem meslingedøden

Ifølge Folkehelseinstituttet er meslinger den alvorligste av virussykdommene vi vaksinerer mot i barnevaksinasjonsprogrammet. Det er de yngste barna, og barn med andre sykdommer, som er mest utsatt for alvorlige komplikasjoner.

Annonse
Annonse
Annonse