NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Svangerskapskvalme kan være et godt tegn

En ny studie publisert i tidsskriftet JAMA viser at morgenkvalme kan være et positivt tegn på at svangerskapet blir vellykket.

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

10. okt. 2016

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Over 800 gravide kvinner med minst en tidligere spontanabort deltok i denne studien. Snittalderen på kvinnene var 29 år da studien startet.

Kvinnene registrerte kvalme og oppkast fra uke 2 til 8 i svangerskapet, samt i uke 12.

Annonse

Les mer om svangerskapskvalme her

Etter to uker av svangerskapet rapporterte 18 prosent av kvinnene om kvalme uten oppkast, mens 4 prosent opplevde begge deler. Etter åtte uker av svangerskapet, opplevde 57 prosent kvalme, mens 27 prosent var både kvalme og kastet opp. Ved 12 uker var det så mange som 86 prosent som hadde opplevd kvalme, mens 35 prosent også hadde kastet opp.

Les også: Lite virker mot morgenkvalme

Gir lavere risiko

Forskerne fant ut at kvalme og oppkast var forbundet med 50 til 75 prosent lavere risiko for spontanabort.

- Våre funn viser at det er betryggende for kvinnen å ha disse symptomene, siden risikoen for spontanabort er redusert hos kvinner som opplever morgenkvalme og oppkast, sier lederen av studien, Stefanie Hinkle til Reuters Health.

Studien sier ikke noe om hvorfor disse symptomene øker sjansen for at svangerskapet blir vellykket.

Resultatene viste også at de yngste kvinnene i studien opplevde kvalme og oppkast i høyere grad enn de eldre kvinnene.

Les også: Ingefær mot kvalme

Siripanth Nippita er forsker ved Harvard Medical School i Boston. Hun sier til Reuters Health at kvinner må huske på at disse symptomene ikke beskytter mot spontanabort, og at alvorlig morgenkvalme kan kreve behandling for å minimere risikoen for komplikasjoner under svangerskapet. Nippita sier det også er mange kvinner som aldri opplever kvalme under graviditeten og at de likevel har normale svangerskap.

Les mer om sykelig svangerskapskvalme her.

Mange blir aldri kvalme

Kvalme i svangerskapet er mest vanlig i første trimester. Men hvorfor blir man så kvalm?

Forfatterne av studien skriver at nivået av humant choriongonadotropin (hCG) når en topp ved omtrent 8 til 11 uker etter siste menstruasjon. Økningen i mengden av dette hormonet i kroppen anses å være en viktig årsak til svangerskapskvalme.

Forfatterne påpeker også at enkelte hevder at kvalme og ulike motforestillinger når det kommer til mat, har en fordel - dette kan hjelpe gravide kvinner med å unngå mat som ikke er bra for fosteret.

De beskriver også en annen forklaring på svangerskapskvalme: Lavere energiinntak i løpet av første trimester synes å være gunstig for utvikling av morkaka. Forhøyede hCG-verdier er antatt å bidra til kvalme, hvilket resulterer i færre forbrukte kalorier.

  1. Nippita S, Dodge L, et.al. Toward a Deeper Understanding of Nausea, Vomiting, and Pregnancy Loss. JAMA Intern Med. 2016. DOI:10.1001/jamainternmed.2016.6101 DOI
  2. www.reuters.com
Annonse
Annonse