NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Bytt til riktig fett

Alle trenger fett, men det er likevel viktig å begrense fettinntaket.

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

9. juni 2010

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I tillegg er det viktig å spise mer av det sunne og mindre av det usunne fettet.

Les også: Velg riktig fett

Det er ikke alltid like lett å holde orden på hvilke matvarer man med fordel bør holde seg unna - og hva man eventuelt kan erstatte det med.

Annonse

Eksemplene under viser hjertevennlige alternativer til mange vanlige matvarer. Matvarene på venstre side i tabellen kan med fordel byttes ut med de sunnere alternativene på høyre side. Oversikten er utarbeidet av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Melkeprodukter

Bytt fra:

Bytt til:

Helmelk, kefir, lettmelk, cultura og ekstra lettmelk

Skummet melk, skummet kulturmelk, eller Biola bærdrikk med 0,1 prosent fett.

Fet yoghurt

Yoghurt med 0,5 prosent fett eller mindre

Kremfløte, matfløte, rømme, lettrømme, Creme Fraiche, rømmebaserte dressinger

Rømmekolle, ekstra lettrømme, kesam, kaffefløte, vikingmelk, yoghurt naturell, mild lettyoghurt med 1,5 prosent fett, og oljebaserte dressinger

Harde margariner som Melange, Per, Soft Flora

Oljer, flytende margarin, og myk margarin som Vita

Ost med mer enn 20 prosent fett

Harde og smørbare oster med mindre enn 20 prosent fett, som lette oster, prim, cottage cheese, pultost, gamalost, og Vita hjertego ost

Smør, Smøregod, Bremykt, Brelett

Myke margariner med mye umettet fett som Vita, Vita lett, Soft Light og Vita Proactiv

Kjøttprodukter

Bytt fra:

Bytt til:

Kjøttpålegg med mer enn 10 prosent fett, som salami, fårepølse, fenalår morrpølse og servelat

Skinke, hamburgerrygg, kylling- og kalkunpålegg, roastbiff, spekeskinke og bankekjøtt

Leverpostei med mer enn 15 prosent fett

Mager leverpostei eller lverpostei laget med olje (som for eksempel Delikat, Vita eller Gilde). Se etter olje i ingredienslisten.

Kjøttdeig

Karbonadedeig, kylling- og svinekjøttdeig med mindre enn 9 prosent fett.

Kjøtt med mer enn 10 prosent fett, som entrecote, nakkekoteletter, pølser og medisterfarse

Indrefilet, biff, kalv, viltkjøtt, svinekotelett uten fettrand, bogskinke, kalkunskinke, eller 9 % produkter fra Gilde.

Kylling med skinn

Kylling uten skinn

Søtsaker

Bytt fra:

Bytt til:

Kaker og kjeks

Gjærbakst, nøttekaker, kransekake, potetlomper, lefser, mager kjeks som Kaptein og Start.

Ren sjokolade

Sjokolade fylt med gele eller gelegodterier. Nøtter, mandler eller marsipan.

Potetgull

Potetgull i fritert peanøttolje. Kaloririkt, men peanøttolje er umettet olje, i motsetning til palmeolje som potetgull ofte blir fritert i.

Fløteis

Yoghurtis, saftis, sorbet, vaniljekesam

Snacks

Begrenset mengde valnøtter, mandler eller andre nøtter (inneholder mye, men riktig type fett)

Annonse
Annonse