NHI.no
Annonse
Informasjon

Allergi eller intoleranse mot nøtter, mandler og frø

I prinsippet går det an å reagere på alle typer nøtter og frø, og reaksjonene er oftest allergiske.

Viktige årsaker til sterke allergiske reaksjoner er både hasselnøtt, paranøtt og valnøtt, og dessuten peanøtt.

Sist oppdatert:

9. juli 2021

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Allergi mot nøtter, mandler og frø . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Wang J. Peanut, tree nut, and seed allergy: Clinical features. UpToDate, last updated May 09, 2018. UpToDate
  2. Ben-Shoshan M, Harrington DW, Soller L, et al. A population-based study on peanut, tree nut, fish, shellfish, and sesame allergy prevalence in Canada. J Allergy Clin Immunol 2010; 125:1327. PubMed
  3. Osterballe M, Mortz CG, Hansen TK, et al. The prevalence of food hypersensitivity in young adults. Pediatr Allergy Immunol 2009; 20:686. PubMed
  4. Chiang WC, Pons L, Kidon MI, et al. Serological and clinical characteristics of children with peanut sensitization in an Asian community. Pediatr Allergy Immunol 2010; 21:e429. PubMed
  5. Wainstein BK, Yee A, Jelley D, et al. Combining skin prick, immediate skin application and specific-IgE testing in the diagnosis of peanut allergy in children. Pediatr Allergy Immunol 2007; 18:231. PubMed
  6. Maloney JM, Rudengren M, Ahlstedt S, et al. The use of serum-specific IgE measurements for the diagnosis of peanut, tree nut, and seed allergy. J Allergy Clin Immunol 2008; 122:145. PubMed
  7. Asarnoj A, Movérare R, Ostblom E, et al. IgE to peanut allergen components: relation to peanut symptoms and pollen sensitization in 8-year-olds. Allergy 2010 Feb 8. Epub ahead of print.
Annonse
Annonse