NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Å gå er like bra for hjertet som løping

Å gå en hurtig tur er like bra for hjertet som å jogge.

[imported]

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

23. apr. 2013

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser studier utført ved Lawrence Berkeley National Laboratory. I seks år har forskerne fulgt opp og analysert 33 060 løpere og 15 045 turgåere. Målet var finne ut om det var forskjeller på de ulike aktivitetene når det kommer til å kutte risikoen for høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes - og dermed redusere risikoen for hjertesykdom.

Annonse

Les også: Turgåing som trening

Å sammenligne gåing og løping fungerer godt siden de involverer de samme muskelgruppene, men med ulik intensitet. Og når man sammenlignet moderat gange og løp ut fra samme mengde energiforbruk, opplevde gåerne like stor eller større helsemessige fordeler enn løperne. Resultatene viste altså at den totale bruken av energi var like viktig som intensiteten for å få best mulig trening for hjertet.

- Da vi så på løping versus gåing, var det energien som ble brukt som var viktig i forhold til å redusere risikoen for hjertesykdom, sier Paul Thompson, en av forfatterne bak studien, til MedPage Today. Han sier at dette er den første studien som viser at disse to aktivtetene kan sidestilles når det gjelder å gi helsefordeler - så lenge man bruker lik mengde energi.

Mange vitenskapelige studier har vist at mosjon og trening reduserer forekomsten av hjertesykdom (angina pectoris og hjerteinfarkt). Grunnen er at regelmessig fysisk aktivitet er gunstig for fettnivået i blodet, blodtrykket, insulinfølsomhet, overvekt og blodets evne til å levre seg.

Les også: Mosjon og hjertesykdom

Turgåeren må bruke lengre tid

Men selv om resultatene viser at en lang og rask gåtur er like bra som å løpe for å kutte risikoen for hjertesykdom, er selvsagt tiden man bruker avgjørende. De som går, må bruke lengre tid på aktiviteten for å oppnå de samme fordelene som de som løper. Dette er fordi det er det totale energiforbruket som gjelder.

Så når den samme totale energien ble brukt ved gåing med moderat intensitet som ved løping, resulterte det i samme reduksjoner i risiko for høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes.

I mange tilfeller vil en som løper bruke mer energi enn en som går, og dermes høste flere helsegevinster. Derfor bør en som går tur, ha i bakhodet at det må settes av lengre tid til aktiviteten. Studien viser at jo mer løperne løp, og turgåerne gikk, jo større var de helsemessige fordelene.

Passer alle

- For enkelte mennesker kan det å gå passe bedre enn å løpe, sier Paul T. Williams, som er hovedforfatter bak studien og forsker ved Lawrence Berkeley National Laboratory i California.

- Men de som velger å løpe, ender gjerne opp med å få trent mye mer enn de som går, på grunn av at de får utrettet mer på den tiden de bruker.

Annonse

Les også: Fire av fem nordmenn beveger seg for lite

Resultatene i denne studien viser det motsatte av mange andre lignende studier, som har vist at løping gir større helseeffekt enn gåing. Problemet med disse resultatene, sier forfatterne av Berkeley studien, er at sammenligningene er basert på tid, ikke distanse.

Forskerne mener dette er et viktig poeng når det kommer til de nasjonale retningslinjene om fysisk aktivitet 30 minutter hver dag. Kanskje er avstand et bedre mål å sette seg, og trolig vil dette gjelde også andre aktiviteter enn løping og gåing.

  1. Williams P, Thompson p. Walking versus running for hypertension, cholesterol, and diabetes mellitus risk reductions. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular biology .
Annonse
Annonse