NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Aktive barn tåler mer stress

Barn som får nok aktivitet hver dag tåler stress bedre.

Fire barn som holder i den ene enden av et tau i tautrekking. Gress og andre lekeapparater i bakgrunnen.
Forskerne bak den aktuelle studien ville finne ut om fysisk aktivitet gjorde barna mer motstandsdyktige. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Av:

Merethe Kvam, journalist.

Sist oppdatert:

19. okt. 2023

Dette ifølge en studie som ble publisert i Journal of Science and Medicine in Sport1 i juli 2023. 

Vi vet fra før av at voksne blir anbefalt å trene for å dempe stress. Men gjelder det samme barn? Forskere fra Universitetet i Basel har sett nærmere på dette.

Annonse

Deltagerne i studien var 110 barn som var 10 eller 13 år. Barna brukte en sensor som registrerte daglige bevegelser i løpet av en uke. De ble også tatt med til et laboratorie ved to ulike tidspunkt for å utføre to oppgaver. En av oppgavene var stressende. Den andre oppgaven var en kontrolloppgave som ikke var stressende.

Forskerne sjekket barnas fysiske stressreaksjon ved å måle stresshormonet kortisol i spyttprøver.

- Vi ville finne ut om fysisk aktivitet gjorde barna mer motstandsdyktige, sier Sebastian Ludyga, som ledet studien, i en pressemelding.

Produserte mindre kortisol

Resultatene fra studien viser at deltagerne som fikk mer enn en time med fysisk aktivitet per dag produserte mindre kortisol i stresstesten enn barn som var mindre aktive. 

Ifølge nasjonale og internasjonale anbefalinger bør barn og unge i alderen 6–17 år være fysisk aktive i minst 60 minutter per dag i moderat til høy intensitet.

- Barn som er regelmessig fysisk aktive, ser ut til å ha en redusert fysiologisk stressreaksjon, sier Manuel Hanke, som er hovedforfatter av studien.

Selv i kontrollgruppen var det forskjell i utsondring av stresshormoner mellom barn som var i mye aktivitet og de som var mindre aktive.

Forbinder økningen med noe positivt

En mulig forklaring på disse funnene kan være at kortisolnivå også øker når vi trener. Når barn løper, svømmer og klatrer lærer hjernen å forbinde en økning i kortisolnivået med noe positivt. Kroppens reaksjon har også en kognitiv komponent: for eksempel bidrar den positive forbindelsen til å hindre at kortisolnivået blir for høyt i en eksamenssituasjon, forklarer forskerne.

Forsker videre

De undersøkte også reaksjoner på stressende oppgaver ved å se på deltagernes hjernebølger ved bruk av EEG. Forskerne skal nå i gang med å undersøke disse resultatene.

- Stress kan forstyrre tenkingen. Noen av oss er kjent med dette i den mest ekstreme formen, en blackout, forklarer Henke.

  1. Hanke M, Looser VN, Bruggisser F, Leuenberger R, Gerber M, Ludyga S. Moderate-to-vigorous physical activity and reactivity to acute psychosocial stress in preadolescent children. Journal of Science and Medicine in Sport 2023. www.jsams.org
  2. University of Basel: Active children are more resilient www.unibas.ch
Annonse
Annonse