NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Å plages med diaré under løping

Diaré under løping er ikke et ukjent fenomen, og det er vanligst blant langdistanseløpere.

Dame i treningsklær som jogger på en blomstereng
Må du ofte på do når du løper? Diaré eller "løpemage" er vanligere hos løpere enn blant andre idrettsutøvere.

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

8. des. 2022

Diaré blant løpere er gjerne preget av hyppige, løse avføringer under eller rett etter et løp. Årsaken til dette er ikke klart, men trolig er bevegelse av indre organer, nedsatt blodtilførsel til tarmen på grunn av økt blodstrøm til muskulaturen, endringer av hormoner fra magetarmkanalen, samt eventuell angst og stress i forbindelse med selve løpinga er alle mulige medvirkende årsaker.

Annonse

Selvfølgelig vil jo også maten bevege seg raskere gjennom kroppen mens man løper.

Amerikanske Mayo Clinic Orthopedics and Sports Medicine har omtalt fenomenet og kaller det "runner's diarrhea" og gir i en artikkel på sine nettsider noen råd for å motvirke dette:

Råd for å unngå diaré

Ofte kan enkle endringer i kosten være med på å forhindre den stadig tilbakevendende diareen under løpinga. Her er noen råd for å holde magen stabil:

  • Begrens eller unngå matvarer med høyt innhold av fiber, som bønner, kli, frukt og salat - før du løper. Om du løper hver dag, bør du prøve deg fram for å finne det riktige nivået av fiber i maten. Spis i stedet fiberrike matvarer etter at du har løpt.
  • Begrens eller unngå matvarer med søtstoffer som vi ofte finner i sukkerfrie drops, tyggegummi eller iskrem.
  • Fra tre til seks timer før løpinga starter, kan du forsøke å unngå koffein og fettrike matvarer.
  • La være å spise noe som helst to timer før løpeøkta starter.
  • Husk at dehydrering kan føre til diaré, så forsøk å drikke godt før og under løpetreninga. Varm drikke kan på sin side virke på fordøyelseskanalen og framprovosere diaré.
  • Å spise energibarer og energigel mens du løper, kan gjøre vondt verre og for noen bidra til diaré.
  • Bruk klær som ikke sitter for trangt mens du løper. Klær som strammer rundt midjen, kan forverre mageproblemene.
  • Et annet råd er å reduserer intensiteten eller gjøre løpeturen kortere i en periode, og så øke på etter hvert som plagene blir bedre.

Et lite "atletisk organ"

Sett i lys av dette er det ikke rart at mosjon er en viktig del av behandlingen av forstoppelse.

Per M. Hellström er professor og overlege ved Karolinska Institutet. Han har skrevet et kapittel i Helsedirektoratets Aktivitetshåndboken om mage-og tarmsykdomer.

Her skriver han at løping og rask gange stimulerer tarmmotorikken ved forstoppelse. Kroppens bevegelser gir da en mekanisk stimulering av magetarmkanalen, noe som øker transporten av innhold fra tykktarm til endetarm ved aktivitet. Når endetarmen fylles opp med innhold, utløses avføringsrefleksen.

Ifølge Helsedirektoratets artikkel er det svært vanlig med symptomer fra magetarmkanalen hvis man driver hard fysisk aktivitet.

Faktisk har omtrent halvparten av alle som deltar i utholdenhetsidretter, symptomer i form av illebefinnende, brekninger, buksmerter, oppblåsthetsfølelse, diaré, kramper i magen eller til og med blod i avføringen.

Annonse

Dermed kan man fastslå at magetarmkanalen absolutt ikke er et «atletisk organ» som har til hensikt å tilpasse seg når du trener. For tarmens viktigste oppgave er opptak av næringsstoffer i hvileperioder. Ved trening settes dette ut av spill, og tarmen mister den normale funksjonen sin. Hellström skriver i sin artikkel at nøyaktig kosthold og næringsbalanse ved hvile regnes for å være grunnleggende for effektiv trening og hard konkurranse. "Et balansert kosthold (næringsinntak) har avgjørende betydning for å forebygge symptomer fra magetarmkanalen".

Løpemage

Sports Dietitians Australia (SDA), skriver at for enkelte kan magetrøbbel under trening og konkurranse bli så plagsomt at det kan skape angst og forhindre at man presterer som ønsket. 

Tilstanden blir kalt løpemage, og SDA skriver at løpere i større grad enn andre idrettsutøvere opplever ubehag i tarmen under trening. Toppidrettsutøvere er mer utsatt enn mosjonister, og det er også yngre idrettsutøvere.

SDA skriver at om du drikker for eksempel brus, fruktjuice eller energidrikker (væske med karbohydratkonsentrasjon på over 10 prosent) kan dette forårsake diaré og tarmproblemer under trening da slike drikker trekker ekstra vann inn i tarmen. Sportsdrikker der konsentrasjonen av karbohydrater er på 4 - 8 prosent vil trolig i mindre grad gi tarmforstyrrelser.

  1. Dana Sparks and Mayo Clinic Staff of the Mayo Clinic News Network, How can I prevent runner’s diarrhea?, Mayo Clinic Orthopedics and Sports Medicine, 2021 sportsmedicine.mayoclinic.org
  2. Aktivitetshåndboken, Helsedirektoratet www.helsedirektoratet.no
  3. RUNNER’S GUT, Sports Dietitians Australia www.sportsdietitians.com.au
Annonse
Annonse