NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Overtrente fotballag?

Vi opplever for tiden forunderlige ting i fotballens verden. Nye trenere øker treningsintensiteten for å løfte spillernes prestasjoner. Men går de for raskt frem?

Terje og Bendik Johannessen

Sist oppdatert:

29. apr. 2019

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kommentar

For fotballinteresserte redaktører er det fristende å presentere noen tanker om det som skjer i fotballverden for tiden. Alle fotballinteresserte nordmenn har med begeistring fulgt Ole Gunnar Solskjærs overtakelse av manageransvaret i Manchester United. Fra en fenomenal start på managerrollen med 11 seirer på de 13 første kampene, har Manchester United nå tapt syv av de ti siste kampene - og 10 av førstelagsspillerne har havnet på skadelisten i løpet av månedene etter overtakelsen til Solskjær. Det kan selvfølgelig ha mange forklaringer, men en interessant betraktning er å se på endringer i intensiteten på treningsfeltet. Mange var av den oppfatning at spillerne på Manchester United var for dårlig trente under Mourinho og at intensiteten i spillernes jakt etter ballen under kampene var for dårlig. Skal vi tro media, så var dette noe Solskjær grep fatt i. Treningen ble intensivert for at spillerne skulle orke mer, spille mer aggressivt og i større grad jage ballen. Kan det vi har sett de siste ukene av Manchester United være et resultat av overtrening? Kan de gode intensjonene med å bedre spillernes fysiske prestasjoner ha resultert i flere skader og mindre overskudd i kampene?

Annonse

Og hjemme i Norge har vi vært vitne til et Rosenborg-lag som etter fem kamper ligger på bunn i eliteserien, og som i flere av kampene i vår har blitt utspilt av motstanderne - og der nettopp den fysiske prestasjonen er påfallende dårlig. Hva kan årsaken være? Vel, vi har over flere sesonger sett Rosenborg mislykkes ute i Europa. Og en fellesnevner for disse kampene er at Rosenborg har vært underlegne motstanderne i det fysiske og aggressive spillet. Dette var noe av bakgrunnen for at Rosenborg i vinter skiftet trener. Den fysiske kapasiteten skulle økes slik at Rosenborg i høyere grad skulle bryte opp motstandernes spill gjennom intensiv ballgjenvinning slik vi ser Liverpool, Barcelona og Ajax gjør. Intensiteten og aggressiviteten i spillet skulle opp, og noen av oss så privatkampen mellom Rosenborg og Sundsvall i vinter der Rosenborg nettopp briljerte med aggressivt spill med stort fokus på gjenvinning av ball. Men etter det var det slutt. Kan det være overtrening?

I Tyskland opplevde Bayern München noe liknende. Intensiteten i treningen ble kjørt opp i høst, men resultatene i kampene var nedslående. Grep ble gjort, intensiteten ble senket - og så løsnet det og Bayern München er igjen på topp i Bundesliga.

Overtrening er et velkjent fenomen blant individuelle idrettsutøvere. Kan det tenkes at kollektiv overtrening rammer hele fotballag? Kan jakten på bedre prestasjoner slå ut feil også for fotballagene - og føre til overbelastning og overtrening?

Overbelastning oppstår som et resultat av intens trening. Tilstanden oppfattes ofte som en normal og ønsket tilstand hos eliteutøvere fordi det tar forholdsvis kort tid å gjenvinne overskuddet (cirka to uker). Overtrening derimot er en mer vedvarende tilstand. Her vil tiden som behøves for å gjenvinne overskuddet, være mye lengre. Det kan ta både uker, måneder og i noen tilfeller år.

Annonse

Overbelastning utnyttes ofte bevisst av idrettsutøvere i et treningsopplegg for å fremme yteevnen, spisse formen. Intense treningsperioder reduserer prestasjonene, men etterfulgt av passelige perioder med lett trening oppnås gjerne en "superkompensatorisk" effekt der utøveren oppnår bedre resultater enn det han eller hun klarer til vanlig.

Trenger spillerne på Manchester United og Rosenborg litt hvile for å gjenvinne overskudd og spillerglede?

Og hva med omleggingen av treningen. Skal de gi opp prosjektet, visjonen om nye Manchester United og nye Rosenborg? Ut fra generell kunnskap innenfor medisin og trening, så tror vi dette er forbigående. Gi lagene mer tid, gi spillerne muligheten til å gjenvinne overskudd, men fortsett arbeidet med å forbedre spillernes fysiske kapasitet. Andre lag får det til. Det er ikke mer enn 1,5 år siden Rosenborg slo ut Ajax i kvalifiseringen til Europa League. Og nå er Ajax i semifinalen i Champions League med en spillestil preget av mye løpskraft og stor utholdenhet. Det er altså mulig.

Om du er interessert, kan du lese mer om overtrening i denne artikkelen.

Annonse
Annonse