NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Relativ energimangel i idrett: dette skjer i kroppen

Mange idrettsutøvere kan være i fare for et syndrom som går utover både helse og ytelse. Nyere forskning har blant annet sett på inntak av for lite karbohydrater.

Illustrasjonsfoto: Sliten jogger i hvit t-skjorte og svarte shorts  står fremoverbøyd og lener seg mot knærne. I bakgrunnen ser vi grønt bladverk fra trær.
Relativ energimangel i idrett - RED-S - handler om at man ikke får i seg nok næring, eller den næringen man trenger. Ofte er ikke idrettsutøvere som rammes, klar over at de har dette. Illustrasjonsfoto: Colourbox/Dean Drobot

Av:

Merethe Kvam, journalist.

Sist oppdatert:

12. okt. 2023

Syndromet skyldes at det er et langvarig eller alvorlig misforhold mellom kaloriinntak og det man forbrenner under trening. Syndromet er kjent som relativ energimangel i idrett, Relative Energy Deficiency in Sport - RED-S.

Annonse

Ofte er ikke idrettsutøvere som rammes klar over at de har dette. Det samme gjelder trenere og helsepersonell knyttet til laget. Tilstanden kan uforvarende bli forverret av idrettskulturen, på grunn av den oppfattede kortsiktige gevinsten et bevisst eller utilsiktet kaloriinntak kan ha på ytelse.

Dette ifølge en konsensuserklæring fra den internasjonale Olympiske komité (IOC) som ble publisert i British Journal of Sports Medicine i september 20231.

Internasjonale eksperter

Den nyeste konsensusen som er utformet av et panel med internasjonale eksperter, har sett på forskning om dette syndromet fra de siste årene. Målet er å spre kunnskap om og forebygge syndromet og sørge for best mulig helse hos utøverne.

Ny forskning som blir trukket frem inkluderer hvilken rolle utilstrekkelig inntak av karbohydrater spiller, og overlappet mellom overtreningssyndrom og lavt næringsinntak.

Alder, kjønn, gener, ytre faktorer og oppførsel kan forverre effekten, men disse kan være mange og varierte ettersom kroppen må bruke energi som ellers skulle gått til vekst, reproduksjon og vedlikehold.

Dette kan RED-S føre til:

Virkningen syndromet kan ha på kroppen, inkluderer:

  • Hormonelle forstyrrelser, tap av menstruasjon, erektil dysfunksjon (impotens) og nedsatt sexlyst
  • Svekket beinbygning og økt risiko for stressbrudd
  • Magesmerter og oppblåsthet
  • Lave jernnivå - som medfører at kroppens røde blodlegemer får redusert oksygenbærende evne
  • Inkontinens
  • Lavt blodsukker og redusert fettmetabolisme i blodet
  • Depresjon, treningsavhengighet, spiseforstyrrelser
  • Svekkede kognitive evner, som hukommelse
  • Søvnproblemer
  • Unormal hjerterytme og blodgjennomstrømming
  • Svekket muskelfunksjon
  • Redusert vekst og utvikling
  • Svekket immunforsvar

Presterer dårligere

Det kan også føre til at man presterer dårligere fordi man oftere har skader eller sykdom og dermed får trent mindre, at man trenger mer tid til restitusjon, at reaksjonsevnen er svekket, og at motivasjon og humør er dårligere enn før.

Mindre muskelstyrke, redusert utholdenhet og redusert ytelseskraft er andre konsekvenser.

For lite karbohydrater

Nyere forskning viser at det å ha lite karbohydrater tilgjengelig i kroppen, fremskynder utviklingen av syndromet. Dette er fordi det er forbundet med dårlig beinhelse, svekket immunforsvar og mangel på jern eller lite jern i kroppen.

Tilstanden overlapper med overtreningssyndrom. Ved overtrening klarer ikke utøveren å hente seg inn etter intens trening. Symptomene kan inkludere utmattelse, at man presterer dårligere enn før og at man har lettere for å bli skadet. Forfatterne påpeker at det er viktig å ekskludere lavt energiinntak eller lavt inntak av karbohydrater før man stiller diagnosen overtrening.

Lavt energiinntak over kort tid kan bedre prestasjoner, men disse kortvarige positive opplevelsene kan gjøre det vanskelig å oppdage de negative, langsiktige konsekvensene.

Annonse

Behandling

Foreløpig vet man ikke hvordan tilstanden kan forebygges på best mulig måte. Etter at diagnosen er stilt, er tiltak for å bedre kostholdet den mest effektive behandlingen. Tidlig identifisering og håndtering av syndromet bør prioriteres.

I en pressemelding2 som omtaler konsensuserklæringen, sier hovedforfatter, professor Margo Mountjoy, at de håper det vil føre til økt oppmerksomhet og forståelse av syndromet, og stimulere til at flere, både idrettsorganisasjoner og forskere, vil gjøre mer for å beskytte utøvere som er i faresonen.

Les også:

Den kvinnelige utøvertriaden

Spiseforstyrrelser hos idrettsutøvere

Forebygging av spiseforstyrrelser i idretten

Overtrening

  1. Mountjoy M, Ackerman KE, Bailey DM, et al.. 2023 International Olympic Committee’s (IOC) consensus statement on Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) . BJSM 2023; 57: 1073-1097. bjsm.bmj.com
  2. BMJ Newsroom: Prolonged mismatch between calories eaten and burned may be putting many athletes at risk of REDs www.bmj.com
Annonse
Annonse