NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Svømming reduserer smerte ved fibromyalgi

Svømming er effektivt for å lindre smerte og bedre livskvaliteten for mennesker med fibromyalgi.

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

8. sep. 2016

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fysisk aktivitet er en viktig del av behandlingen for mennesker med fibromyalgi. En ny studie viser at svømming er et like godt alternativ som å gå, for å lindre smerte.

Annonse

Dette er en randomisert, kontrollert studie som involverte 75 stillesittende kvinner i alderen 18 til 60 år med fibromyalgi. Studien viser at svømming forbedrer smerte og funksjonsevne hos pasienter med denne tilstanden.

Studien er publisert i tidsskriftet Archives of Physical Medicine and Rehabilitation

- Fysisk trening er viktig i behandlingen av fibromyalgi, og mange studier har vist at trening som aerobic med lav støtbelastning gir størst fordeler. Men alle er ikke i stand til å drive samme form for fysisk aktivitet, så målet vårt var å teste andre alternativer, sier Jamil Natour, professor i revmatologi ved UNIFESP (Federal University of São Paulo) i en nyhetsmelding.

God aktivitet

Svmming

Natour står også bak en artikkel publisert i 2003, som viser at det å gå er bedre enn stretching for å redusere smerte, men også for å behandle depresjon og andre mentale plager som følger med fibromyalgi. Det skal ikke ha vært gjort vitenskapelige undersøkelser på svømming blant fibromyalgipasienter før nå.

- Resultatene av denne kliniske studien viste at svømming var like gunstig som å gå, med tanke på positive helseeffekter. Svømming kan være å foretrekke hos en person som for eksempel både lider av fibromyalgi og kneartrose, sier Natour.

Kvinnene som deltok i studien, ble tilfeldig fordelt i to grupper: 39 deltok i et program med svømming som aktivitet, 36 gikk i moderat tempo utendørs.

Begge gruppene trente tre ganger i uken i 12 uker, 50 minutter hver økt.

Mindre smerte, bedre livskvalitet

Svmming

Deltagerne ble evaluert i henhold til flere parametere både før og etter treningsperioden. Smerteintensitet, for eksempel, ble evaluert ved anvendelse av en skala som strekker seg fra 0 til 10. Smerteintensitet falt fra 6,2 til 3,6 i gjennomsnitt i ganggruppen og 6,4 til 3,1 i svømmegruppen. Ifølge Natour, er en reduksjon på minst 2 på smerteskalaen klinisk signifikant.

Livskvalitet ble målt ved hjelp av to klinisk validerte spørreskjemaer. Den ene var spesifikke for mennesker med fibromyalgi (Fibromyalgi Impact Questionnaire). Statistisk signifikante forbedringer ble funnet for alle i begge grupper.

Fibromyalgi er kjennetegnet ved kroniske muskelsmerter med varighet i minst 3 måneder. Tilstanden er langt mer vanlig hos kvinner enn hos menn, og blir ofte mer plagsom med tiden. De fleste som får diagnosen, merker en stadig forverring av tilstanden og opplever at det er blitt tungt å leve med smertene. Den dominerende plagen er de kroniske muskelsmertene. Det oppleves som en dyp, borende eller brennende verk i store muskelgrupper i nakke, rygg, seteparti eller armer/ben.

Annonse

- Mange pasienter med fibromyalgi har verre livskvalitet og opplever dårligere funksjonalitet enn mennesker med leddsykdommer, sier Natour.

Han forteller at fibromyalgi er blitt sammenlignet med Bekhterevs sykdom og revmatoid artritt, og at omtrent 30 prosent av personer med fibromyalgi lider av depresjon.

Det finnes ingen helbredende medisinsk behandling for fibromyalgi. Tradisjonelle smertestillende medikamenter har hos de aller fleste liten effekt. Best vitenskapelig bevis for lindring finnes for fysisk trening. Det er også vist at medisiner av gruppen trisykliske antidepressiver kan være nyttig, selv om man ikke er deprimert. Medisinen (amitryptilin) har en smertelindrende og søvnforbedrende effekt som er nyttig for mange med fibromyalgi.

  1. Fernandes G, JenningsF, et.al. Swimming Improves Pain and Functional Capacity of Patients With Fibromyalgia: A Randomized Controlled Trial. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2016. DOI:10.1016/j.apmr.2016.01.026 DOI
Annonse
Annonse