NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Velg riktig treningstidspunkt – og forbrenn mer

Treningstidspunkt er ikke likegyldig om ønsker å forbrenne mest mulig fett.

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

29. jan. 2013

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En god forskningsnyhet for A-mennesker som fremdeles sliter med ettervirkningen av julens overdådige matgilder:

En gruppe forskere fra University of Northumbria undersøkte om tidspunktet for treningen er avgjørende for fettforbrenningen. De ba 12 aktive menn om å løpe på tredemølle klokken ti om morgenen, enten før eller etter at de har spist frokost.

Annonse

Studien er nylig publisert online i tidsskriftet British Journal of Nutrition.

Les også: Råd om kosthold og trening

Trening på tom mage

Da treningen var over, fikk alle deltagerne en sjokolademilkshake. Senere på dagen fikk de servert en pastalunsj der de ble bedt om å spise seg så mett at det var komfortabelt.

Forskerne målte kaloriinntaket til deltagerne under hele perioden og sammenlignet med den fett og energimengde de hadde forbrent tidligere om morgenen.

Det viste seg at testpersonene som trente før frokost, ikke inntok flere kalorier eller opplevde økt apetitt i løpet av dagen. Samtidig forbrente denne gruppen 20 prosent mer fett sammenlignet med mosjonistene som trente etter frokost.

Les også: Kaloriberegning av et måltid

Forskerne bak studien, Emma Stevenson og Javier Gonzalez, konkluderer altså med at om man trener på tom mage, forbrenner man langt mer fett enn om man trener senere på dagen.

Les også: Beregning av kaloribehov

Øker ikke apetitten

- Trening øker den totale mengden energi vi forbrenner, og en større andel av denne energien blir henten fra eksisterende fett hvis vi trener på tom mage, sier Javier Gonzalez i en nyhetsmelding på universitetet sine hjemmesider.

Han forteller at resultatene viser at om man trener før frokost, øker ikke dette apetitten eller mengden mat man faktisk spier senere på dagen. Så for å få mest mulig ut av en teningsøkt, kan det være optimalt å gjøre dette før frokost. Han presiserer at dette særlig kan være til hjelp i treningssammenheng der overvektige mennesker skal forbrenne mye fett.

Samtidig understreker forskerne at dette er en liten studie gjennomført i en kort tidsperiode, og at det er behov for flere studier som går over lengre tid.

Forsøk på overvektige

En annen studie fra november i fjor, som ble gjennomført i Glasgow, viser også lignende resultater. Også denne studien ble publisert i British Journal of Nutrition.

Les også: Kost og forebygging av sykdom

I denne studien deltok ti overvektige menn som ikke trente til vanlig. Hver mann gjennomgikk tre forsøk med en til to ukers mellomrom. De tre forsøkene var: ingen trenig før frokost, rask gange i 60 minutter før frokost eller 60 minutter rask gange etter frokost.

3,5 timre etter frokost fikk deltagerne lunsj, og 8,5 timer etterpå målte forskerne fettforbrenning og innhold av fett, sukker og insulin i blodet.

Annonse

Resultatene viste at trening både før og etter frokost ga økt fettforbrenning og forbedret metabolsk profil. Men treningen før frokost ga størst fettap.

Les også: Metabolsk syndrom

Jason Gill ved univeristet i Glasgow sa i forbindelse med publiseringen av studien at det uansett er gunstig å trene, men denne studien tyder på at det kan være en fordel knyttet til å trene før man spiser.

Han understreker også at forskjellene på å trene før eller etter frokost er små i forhold til det å trene eller ikke trene i det hel tatt.

  1. Faraha N, Gill J. Effects of exercise before or after meal ingestion on fat balance and postprandial metabolism in overweight men. British Journal of Nutrition 2012.
  2. Gonzalez JT, Veasey RC, et. al. Breakfast and exercise contingently affect postprandial metabolism and energy balance in physically active males. Br J Nutr 2013.
Annonse
Annonse