NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Mat som holder huden ung

Enkelte typer mat er særlig gunstig hvis du ønsker å holde huden ung og frisk.

Sunn mat som grønnsaker, frukt, belgfrukt, bær og fisk har en gunstig innvirkning på huden.

Av:

Merethe Kvam, journlist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

5. mai 2021

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Når du blir eldre, dannes ikke nye hudceller like raskt, og det ytre hudlaget blir tynnere. Det gjør huden din blir dårligere til å holde på fuktigheten enn tidligere. Produksjonen av kollagen og elastin synker, og det gjør nettverket av tråder i underhuden mindre stramt. Huden blir som følge av dette både slappere og grovere.

Annonse

De fleste furer og rynker i ansiktet er et resultat av sollys, ikke alder.

Les mer om dette i denne artikkelen: Slik eldes huden

Det er begrenset med forskning på hva slags mat som kan holde huden vår sunn, men mat som er rik på antioksidanter, ser ut til å ha en beskyttende effekt. Mat som er bra for helsen generelt, er bra for huden. Sagt på en annen måte: Et sunt kosthold er forbundet med færre tegn på aldring. Vi kan selvsagt ikke stoppe alderstegnene, men en sunn livsstil kan bidra til at de utvikles langsommere enn ved en usunn livsstil.

Hudvennlig mat

Forslag til hudvennlig mat er:

  • Gulrot, aprikos, og annen gul eller oransje frukt eller grønnsaker
  • Bær
  • Tomat
  • Spinat og andre grønne bladgrønnsaker
  • Bønner, erter og linser
  • Laks, makrell og annen fet fisk
  • Nøtter
  • Linfrø
  • Kiwi
  • Avocado
  • Olivenolje
  • Grønn te
  • Mørk sjokolade
  • Grønnsaker
  • Granateple
  • Krydder: Kanel, ingefær og capsaicin
  • Beinbuljong

Les også artikkelen: Maten som forsinker hudens aldring

Hvorfor er slik mat så gunstig?

Mange av de sunne mattypene som er nevnt over, har en gunstig, beskyttende effekt mot solskader - som selvsagt ikke kan erstatte solkrem eller annen solbeskyttelse. Olivenolje består av enumettet fett som er forbundet med økt hudelastisitet og fasthet. Grønn te har sterke antioksidantegenskaper som kan beskytte huden mot solskader. Omega-3 fettsyrer, som man finner i fet fisk, kan beskytte mot betennelse og skade som oppstår ved soleksponering. Laks inneholder også en bestemt type antioksidant som kan forbedre hudelastisiteten og hudens fuktighet.

Mørk sjokolade har høyt innhold av flavanol som er gunstig ved solskader. Det kan også bedre hudens fuktighet, tykkelse og glatthet. Grønnsaker har sterk antioksidanteffekt og kan dermed forebygge skader fra frie radikaler. Avocado har egenskaper som kan bidra til å beskytte DNA i hudceller. 

Kanel kan øke kollagenproduksjonen, noe som kan føre til bedre fasthet og elastisitet i huden, og skader i huden som dannes ved høyt blodsukker. Capsaicin, som finnes i chilipepper, kan redusere noen av de aldersrelaterte endringene som oppstår i hudceller. Ingefær inneholder et stoff som kan bidra til å forebygge aldersflekker forårsaket av soleksponering.

Beinbuljong har høyt kollageninnhold som kan forbedre hudens elastisitet og redusere tegn på aldring.

Mat som kan skade huden

Et kosthold med mye fett og karbohydrater kan se ut til å ha motsatt effekt - det kan bidra til hudproblemer/hudskader og aldring av huden.

Annonse

Mat som er forbundet med hudskader, er kosthold med mye bearbeidet eller raffinert sukker eller andre karbohydrater og usunt fett.

Mangel på viktige næringsstoffer har negativ innvirkning på huden. For eksempel kan mangel på C-vitamin gi skjør hud og dårligere sårtilheling. Tilstrekkelig med protein er avgjørende for kroppens vev og organer. Å kutte ut røyk og alkohol er bra for huden. En diett med mye mettet fett har negativ innvirkning på huden, mens produkter med probiotika kan være gunstig.

En sunn livsstil bidrar til sunnere hud. Røyking og for mye sol er kjent som de faktorene som i størst grad bidrar til hudskader. Ved å unngå sigarettrøyk og bruke solkrem med høy nok solfaktor, kan du dermed bidra til å holde huden din ung lenger.

Mat som er bra for hud og helse er kort oppsummert et sunt kosthold. Bruk grove kornprodukter og inkluder nøtter, frø og bønner i kosten. Begrens søtsaker og bearbeidet mat. I tillegg bør du drikke mye vann og spise rikelig med grønnsaker og frukt.

 

  1. Cao C, Xiao Z, Wu Y, Ge C. Diet and Skin Aging—From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients 2020. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Mayo Clinic: What are the best foods for healthy skin? www.mayoclinic.org
  3. Healthline: 11 foods that can help you look younger www.healthline.com
  4. Rosenblat G, Meretski S, Segal J, Tarshis M, Schroeder A, Zanin-Zhorov A, Lion G, Ingber A, Hochberg M . Polyhydroxylated fatty alcohols derived from avocado suppress inflammatory response and provide non-sunscreen protection against UV-induced damage in skin cells.. Arch. Dermatol. Res. 2011; 303 (4): 239-246. www.unboundmedicine.com
Annonse
Annonse