NHI.no
Annonse
Informasjon

Rødsyke - erysipeloid

Rødsyke eller erysipeloid er en hudinfeksjon som skyldes bakteriesmitte fra dyr eller fisk. Det fører til en rød hevelse i huden som i de fleste tilfeller går tilbake av seg selv uten behandling.

Sist oppdatert:

14. juli 2020

Hva er rødsyke?

Rødsyke eller erysipeloid er en hudinfeksjon som skyldes smitte med bakterien Erysipelothrix rhusiopathiae fra dyr eller fisk (en zoonose). Det fører til en rød hevelse i huden som i de fleste tilfeller går tilbake av seg selv uten behandling. Infeksjon gir hos mennesker vanligvis lokaliserte hudinfeksjoner, spesielt på fingre. Unntaksvis kan infeksjonen gripe over på hele kroppen, føre til en blodforgiftning (sepsis), som er en alvorlig sykdom.

Annonse

Betegnelsen spekkfinger brukes ofte feilaktig om erysipeloid, men er egentlig begrenset til fingerinfeksjoner hos personer som håndterer sel og selprodukter. Spekkfinger skyldes sannsynligvis en mykoplasmainfeksjon. 

Rødsyke synes å være en sjelden sykdom i Norge. Den forekommer først og fremst hos slaktere eller fiskere.

Årsaker til rødsyke

Sykdommen skyldes som sagt infeksjon med bakterien Erysipelothrix rhusiopathiae. Denne bakterien er utbredt i naturen og forårsaker infeksjon hos husdyr som gris, som kan være hovedresevoiret for organismen. Bakterien er også funnet hos sau, hester, kveg, kylling, krabber, fisk, hunder og katter.

Bakterien overføres til sår i huden ved håndtering av smittet kjøtt eller fisk. Fiskere, bønder, slaktere og veterinærer er i risiko for infeksjon. Sykdommen smitter ikke mellom mennesker.

Symptomer på rødsyke

Det tar fra en til fire dager fra en smittes med denne bakterien og til det oppstår infeksjon. De aller fleste tilfeller av rødsyke/erysipeloid fører til en ufarlig, avgrenset hudinfeksjon. I sjeldne tilfeller kan sykdommen få et alvorlig forløp og føre til blodforgiftning, sepsis.

Infeksjonen er vanligvis lokalisert til fingre eller hender og skyldes ofte mindre hudskader som oppstår i forbindelse med håndteringen av reker, krabbe, fisk eller kjøtt som inneholder bakterien E. rhusiopathiae. Det oppstår rød hevelse i huden rundt infeksjonsstedet, og dette kan utvikle seg til en typisk erysipeloid hudlesjon med et rosafarget senter og forhøyet ytterkant av utslettet. Vanligvis er det lite eller ingen smerter, men det forekommer hissigere sykdomsbilder med smerter og stivhet i det involverte området. Vanligvis er det ingen pussdannelse. Omtrent 30 prosent utvikler lokalt hovne lymfeknuter.

Behandling av rødsyke

Den vanligste formen for rødsyke/erysipeloid, en avgrenset hudinfeksjon, er en selvbegrensende sykdom hvor behandling vanligvis ikke er nødvendig. Antibiotika kan imidlertid forkorte sykdomsforløpet og forhindre tilbakefall. Vanlig penicillin er den foretrukne behandlingen.

Forebygging av rødsyke

Personer som håndterer kjøtt, fisk og skalldyrprodukter, bør bruke hansker ved oppskjæring av kjøtt eller fisk. Dersom det oppstår kuttskader, er det viktig å rengjøre såret med desinfiserende middel og dekke såret med plaster. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.

Prognose ved rødsyke

Ubehandlet går sykdommen i de fleste tilfeller over av seg selv i løpet av tre til fire uker. Bare i sjeldne tilfeller oppstår alvorlige og livstruende tilfeller av blodforgiftning og betennelse i hjerteklaffene (endokarditt).

Annonse

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Erysipeloid . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Reboli AC. Erysipelothrix infection. UpToDate, last updated Oct 28, 2015. www.uptodate.com
  2. Smittevernveilederen. Erysipeloid - veileder for helsepersonell. Folkehelseinstituttet, oppdatert 13.04.2015. www.fhi.no
  3. Wang Q, Fidalgo S, Chang BJ, et al. The detection and recovery of Erysipelothrix spp. in meat and abattoir samples in Western Australia. J Appl Microbiol 2002; 92: 844. PubMed
  4. McNamara DR, Zitterkopf NL, Baddour LM. A woman with a lesion on her finger and bacteremia. Clin Infect Dis 2005; 21: 1005. PubMed
  5. Collier DN. Cutaneous infections from coastal and marine bacteria. Dermatol Ther 2002; 15: 1. PubMed
  6. Tan EM, Marcelin JR, Adeel N, et al. Erysipelothrix rhusiopathiae bloodstream infection - A 22-year experience at Mayo Clinic, Minnesota. Zoonoses Public Health 2017;64: e65-e72.
  7. Jorgensen JH, Hindler JF. New consensus guidelines from the Clinical and Laboratory Standards Institute for antimicrobial susceptibility testing of infrequently isolated fastidious bacteria. Clin Infect DIs 2007; 44: 280. PubMed
Annonse
Annonse