NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Kan man trene for mye?

En svensk studie viser at langrennsløpere som hadde gjennomført skirennet Vasaloppet i Sverige mange ganger med rask sluttid, hadde økt risiko for å utvikle hjerterytme problemer.

[imported]

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

26. juli 2013

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskere ved Uppsala universitet og Karolinska Institutet har gjort en studie av nesten 53 000 mennesker som gikk Vasaloppet mellom 1989 og 1998. Skiløperne ble fulgt fram til 2005.

Studien er nå publisert i European Heart Journal og viste at av de omtrent 53 000 skiløperne som fullførte Vasaloppet, opplevde 919 deltakerne noen form for hjertearytmi i oppfølgingsperioden.

Annonse

Les artikkelen i European heart journal:Risk of arrhythmias in 52 755 long-distance cross-country skiers: a cohort study

Forskerne skriver i innledningen til studien at fysisk inaktivitet er en viktig risikofaktor for hjerte-og karsykdommer, og regelmessig trening reduserer denne risikoen. Samtidig har det vist seg at hard fysisk aktivitet kan være farlig for noen - obduksjoner av idrettsutøvere som lider av plutselig hjertedød under trening viser at de fleste lider av en hjertefeil.

Les også: Risikofaktorer for hjertearytmi

Ikke overrasket

Risikoen for hjertearytmi var større jo raskere løperne gikk.

- Vi har funnet ut at løperne som har fullført fem eller flere løp over en periode på ti år, hadde 30 prosent høyere risiko for å utvikle noen form for arytmi sammenlignet med de som fullførte ett løp, sier Kasper Andersen i en nyhetsmelding ved Uppsala universitet. Han er kardiolog ved universitetssykehus og doktorgradsstudent ved Universitetet i Uppsala, og er en av forfatterne bak studien.

Les også: Behandling av hjertearytmi

Skiløperne med de raskeste sluttidene hadde størst risiko for å hjerteproblemer i forhold til andre deltakere.

Andersen sier at han ikke er overrasket over resultatene.

- Tidligere studier har vist samme trend, men dette er første gang den vises i en stor undersøkelse, sier han til SVT.

Men Andersen ønsker ikke å fraråde trening.

- Det er ikke farlig å trene. Fysisk aktivitet forebygger hjertekar sykdom og andre sykdommer. De fleste som fikk rytmeforstyrrelser, led av atrieflimmer. Det er en relativt ufarlig tilstand, men den fører til ubehagelige symptomer, sier Andersen til SVT.

Les om artrieflimmer her

Vil ikke fraråde trening

Andersen understreker at andre studier har vist at trening beskytter mot hjertesykdommer og andre plager.

- Våre resultater bør ikke fraråde trening, særlig siden vi ikke har funnet økt forekomst av arytmier som fører til plutselig død, sier Kasper Andersen i nyhetsmeldingen fra Uppsala univeristet.

Andre studier har også sett på Vasaloppet og risiko for død. De har vist at utøvere som har deltatt i løpet, har hatt mindre sannsynlighet for å dø i løpet av oppfølgingsperioden sammenlignet med den generelle befolkningen, og at dødeligheten avtar med økt antall konkurranser. Det samme er blitt vist i en nederlandsk studie av langdistanseløpere.

- Vi mener derfor at det er trygt å trene og trygt å delta i Vasaloppet, sier Kasper Andersen.

Annonse

Les også: Kan plutselig død hos idrettsutøvere forhindres?

  1. Andersen k, Farahmand B, et.al. Risk of arrhytmias i 52755 long-distance cross-country skiers: a cohort study. Eur Heart J 2013.
  2. wwwsvt.se
  3. www.uu.se
Annonse
Annonse