NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Trening mot søvnløshet

Regelmessig trening fører til både økt livskvalitet, vitalitet og bedre humør – i tillegg blir nattesøvnen bedret

[imported]

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

23. sep. 2010

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien har undersøkt effekten av fysisk aktivitet på middelaldrende og eldre voksne med diagnosen søvnløshet. Studien skal publiseres i oktoberutgaven av Sleep Medicine.

Ifølge forskerne ved Northwestern University i USA påvirker søvnproblemer millioner av voksne. Rundt 50 prosent av personer i denne aldersgruppen plages av kroniske søvnvansker.

Annonse

Les også: Aktive kvinner får færre benbrudd

Søvnen forandrer seg

Phyllis Zee er forfatter av studien og direktør for Sleep Disorders Center ved Northwestern Medicine. Hun sier i en nyhetsmelding at studien er viktig og relevant for en stor andel av befolkningen.

- Midt i livet begynner søvnen å forandre seg dramatisk, og det er viktig å kjenne til alternative måter å forbedre søvnen på, sier Zee.

Forskeren sier at studien er den første som har undersøkt hvilken effekt trening har på søvnløshet hos middelaldrende og eldre voksne.

Les også: Søvnløshet blant eldre

I studien deltok stillesittende voksne, hovedsakelig kvinner i alderen 55 år og eldre, med problemer med innsovning og å forbli sovende. Alle rapporterte at søvnvanskene virket hemmende på deres tilværelse på dagtid.

Deltagerne ble delt i to treningsgrupper. De ene gruppen trente to 20-minutters økter fire ganger i uken. Den andre gruppen trente 30-40 minutter fire ganger i uken. Begge gruppene trente i 16 uker med en intensitet som tilsvarte 75 prosent av makspuls. Aktivitetene de deltok i var turgåring, sykling på ergometersykkel eller trim ved bruk av tredemølle.

I en kontrollgruppe fikk deltakerne kun bryne seg mentalt - ikke fysisk. De deltok i fritidsaktiviteter som matlagingskurs eller lytte til et foredrag på museum. Denne gruppen møttes i ca 45 minutter, tre til fem ganger i uken i 16 uker.

Begge gruppene fikk opplæring i god søvnhygiene, som å sove i et kjølig, mørkt og stille rom, gå til sengs på samme tid hver kveld og ikke oppholde seg i sengen for lenge uten å få sove.

Les også: Søvnhygieniske råd

Gode resultater

Resultatene viste at deltagerne i treningsgruppene fikk bedret søvnkvaliteten betraktelig. Deltakerne som trente, rapporterte om bedre søvnkvalitet, bedre mental helse, mer vitalitet og mindre søvnighet på dagtid.

Hovedforfatter Kathryn Reid ved Institutt for nevrobiologi og fysiologi ved Northwestern University, sier at legemiddelfri behandling er best mot søvnløshet siden dette eliminerer risikoen det er å kombinere sovemedisiner med andre medikamenter.

Les også: Eldre og fysisk aktivitet

Hun mener studien ga lovende resulater som viser at trening er en enkel strategi for å hjelpe folk til å sove bedre og føle seg mer energisk.

Annonse
Annonse